Днес е : Четвъртък, 28 Януари 2021

Стотици хиляди българи пред заплаха да се заразят с коронавирус до края на 2020 г

Публикация 26 Jul, 2020 / akcent.bg

   Стотици хиляди българи може да се заразят с коронавирус до края на 2020 г.

   Това предупреди математикът от БАН и член на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов, който заяви, че има четири сценария на нарастването на случаите на коронавирус у нас.

   Има четири сценария за развитието на епидемията на коронавируса у нас и нарастването на броя на заразените, каза той пред Нова телевизия.

   "Най-благоприятният сценарий е изведнъж всички да започнат да спазват мерките, така като се спазваха през март и април. Тогава в края на август ще имаме 11 500 случая, а в края на септември ще имаме 13 500. Той е малко вероятен", обяви Витанов първия сценарий.

   По думите му друг сценарий е относително оптимистичен - 80% от хората, които спазват мерките, да продължават да ги спазват и част от останалите 20% започват да спазват тези мерки.

  "Тогава на края на август ще имаме поне 14 000, в края на септември - не по-малко от 20 000", продължи той.

   Математикът отбеляза, че следващият сценарий е по-песимистичен.

   "При него тези 80% продължават да си спазват мерките, а останалите не ги спазват. В този случай в края на август ще имаме поне 16 000 случая, а в края на септември - поне 25 000", разясни той.

   Според него при четвъртия сценарий здравната система започва да отказва. Той предполага, че при него броят на заразените ще достигне шестцифрено число в късната есен.

   "Ако нещата в България се развиват по неблагоприятния сценарий, може да се стигне до четирицифрено число на смъртните случаи", каза още проф. Витанов.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама