Днес е : Събота, 11 Юли 2020

Не пренасяй работата вкъщи!

Публикация 29 Jun, 2020 / akcent.bg

   Не пренасяйте работата си вкъщи. През последните месеци тази фраза изгуби част от ефекта си, предвид масовото въвеждането на работа от разстояние заради пандемията от коронавирус, но основната идея зад нея си остава същата.

   Ако постоянно сте заети с различни проекти, задачи и срокове, вероятно в края на деня мислите ви продължават да се въртят около работата, която трябва да завършите възможно най-бързо.

   Дори и най-добрите ви идеи да идват извън офиса (или след края на работния ден, ако в момента офисът ви е вкъщи), отделянето на твърде голяма част от свободното ви време за размисли, свързани с работата, води до нарастване на стреса и чувството на умора. Когато мислим за работа в късните часове на деня, ние ставаме по-раздразнителни и агресивни. Много често това води и до сериозни проблеми със съня.

   Според проучване на консултантската фирма Korn Ferry от 2018 г., повишените нива на стрес са основната причина 66% от американските работници да страдат от некачествен или недостатъчен сън. Липсата на сън, от своя страна, намалява способностите на човек за критично мислене и разрешаване на проблеми, които са от критично значение за успеха в работата.

   Ето няколко неща, които може да направите, за да спрете да мислите за работа в късните часове на деня и да си гарантирате няколко часа пълноценен сън.

         Отделете време за физически упражнения

   Знаете ли, че 30 минути аеробни упражнения на ден са достатъчни, за да подобрят значително качеството на вашия сън и да ви помогнат да заспивате по-бързо? Упражненията ще ви помогнат да изчистите ума си от мислите за работа, които ви държат будни по цели нощи.

   Преди лягане създайте списък със задачи за следващия ден

   Имате нужда от лекарство за сън? Нищо не действа по-добре от съставянето на писък със задачи за следващия ден, твърдят изследователи от университета „Емъри“. Авторът на проучването, в което се стига до тези заключения, Майкъл Скълин, казва, че недовършените задачи активират у мозъка „високи нива на когнитивна дейност“, която ни пречи да спим. Когато обаче тези задачи бъдат записани на лист хартия, тази активност пада значително.

        Отбележете причините за стрес

   Каква е причината за напрежението, което изпитвате в края на деня? Може би става въпрос за конфликт с колега от офиса. Може би проблемът е свързан с твърде взискателен клиент с нереалистични очаквания по отношение на проекта, върху който работите. Каквато и да е причината, отбележете преживяванията си от деня в дневник. Записването на вашите мисли и чувства ще ви помогне да разберете по-добре емоциите, които изпитвате, на практика намалявайки нивата на тревожност и стрес. Като бонус към това може да отбележите и положителните събития от деня и нещата, за които сте благодарни. Така със сигурност ще си гарантирате по-пълноценен сън.

   Елиминирайте излишните неща, които само ви разсейват

   Тъкмо сте седнали на дивана с надеждата, че ще имате няколко часа за разпускане след работата, когато на телефонът ви се появява известие за получен имейл. Дори и имейлът да не съдържа някаква задача, която трябва да бъде изпълнена на момента, това кратко разсейване е достатъчно, за ви изкара от режима на почивка и да ви върне в режим на работа. Единствения начин да избегнете това е да държите далеч от спалнята или стаята, в която релаксирате, мобилното устройство. Четенето на имейли в 1 часа през нощта не ви прави по-отговорни или продуктивни, а по-стресирани и  натоварени. Вместо това изберете пълноценния сън и доброто здраве.

.................

Питър Иконъми, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама