Четвъртък, 20 Юни 2024

46 хиляди лева е платила Общината за възстановяване на щети от вандалски прояви

 46 хиляди лева е платила Общината за възстановяване на щети от вандалски прояви
Публикация   25 Юни, 2020   /     akcent.bg   /     614

   16 вандалски прояви са регистрирали камерите за видеонаблюдение, разположени на възлови места в Русе, от началото на годината. Още в първите дни след Нова година двама мъже ритат и счупват едно от закалените стъкла от изградения парапет на панорамната  площадка „Левента“. Те са заснети и казусът е предаден на полицията. Общо 6 са случаите, в които е заснето как младежи рисуват със спрей по фасадите на сгради, паметници, градинска мебел. Колчетата, които ограничават паркирането по тротоари и в зелени площи, са били обект на вандализъм поне пет пъти от януари до сега.

   Редовно обект на набези на вандали са подлезите в Русе и изградения надлез на бул. „България“. Драскане със спрей, счупване на стъклата на входните врати на надлеза и умишлено унищожаване на камерите за наблюдение са част от посегателствата.

   Само за възстановяването на щетите по фасадите, изпочупените пейки, кошчета, чешми, детски и фитнес площадки Общината от началото на годината е платила 46 000 лева, които идват от данъците на русенци.

    Всички заснети вандалски прояви са предадени на полицията, която разследва всеки един случай. Извършителите са известни, защото разделителната способност на камерите позволява разпознаването на лица и откриването на извършителите е много лесно.

    Предстои следващата седмица да бъде доставена машина за  почистване на графити от сградите. Стойността й е близо 3000 лв., като с допълнителните консумативи, необходими за използването й, сумата става почти 4000 лв.  

 Коментари

  •     Димов 

    За вандалските набези на елементи изхвърлени от обществото,община Русе е платила 46.000 лева от оскъдния си бюджет, причинен от Пандемията която засегна цялата държава.Следват още шест месеца, до края на календарната 2020 година.Ако хипотетично прибавим горепосочената сума,отиваме към общо близо сто хиляди лева.Сигурно толкова,може и по-вече да е издръжката от общинския бюджет на т. нар."Специализирано" звено за ред и сигурност на гражданите,за по-кратко наречено КООРС.Уважаеми г-н Милков,сигурно Ви интересува равносметката от огромните вандалски поразии и съществуването на въпросното звено със същия статут.

Коментирай

   captcha