Днес е : Понеделник, 30 Ноември 2020

БСП избира нов лидер на 12 септември

Публикация 13 Jun, 2020 / akcent.bg

На практика ръководния орган на социалистите е отхвърлил всички предложения на Корнелия Нинова

   Следващият конгрес на БСП ще се проведе на 26 септември, реши окончателно и единодушно Националния съвет на партията. Две седмици по-рано - на 12 септември ще се проведе и процедурата по прекия избор на председател. Ако се стигне до балотаж той ще бъде на 19 септември, съобщи БНР.

   На практика ръководния орган на социалистите е отхвърлил всички предложения на Корнелия Нинова.

   Одобрено е още парламентарната група да предложи aнкетна комисия в парламента да разследва връзките на управляващите с обвинения бизнесмен Васил Божков. Националният съвет на БСП прие по-рано решение да възстанови провеждането на Отчетно-изборната кампания и прекия избор за председател.

   Заместник председателят на БСП Кирил Добрев е отправил критики към ръководството по време на форума. Той е обърнал внимание, че не приема разделение в партията на базата на изразено различно мнение, само защото то е било в положителна посока на направеното от ГЕРБ в борбата с коронавируса. Добрев е заявил, че грубият вътрешно-партиен дебат, който се води в мейдийното пространство, не помага на БСП и предизвиква отвращение в членовете и симпатизантите на социалистите. Той е призовал за рестартиране на вътрешно-партийната кампания след сериозен политически анализ.

   Корнелия Нинова каза, че не се е заявила като кандидат за втори лидерски мандат. Попитана дали тя ще влезе в битката за втори мандат отговори:

   "Да сте ме чули да се заявявам досега. Уважавам правилата и реда в БСП", каза тя и добави: досега има издигнати над 40 кандидати.

   Тя е доволна, че пряк избор на лидер ще има. Надявам се от този пленум да излезем единни, пожела си соцлидерът.

   Малко по-рано, с думите Корнелия Нинова трябва да си ходи, тя е вредна за партията, вредна е и за България, пловдивският социалист Георги Гергов отправи първия залп срещу лидерката на БСП. Днес партията свика пленум, на който трябва да се обсъдят процедурата и датата за провеждане на избор на ново ръководство. Но и идеята за национална подписка, с която да се иска вот на недоверие срещу кабинета на Бойко Борисов. 

   Според Гергов, който е в открит конфликт с Нинова, алтернатива винаги има, но не посочи коя е тя. За поста на лидерката е дал заявка Кирил Добрев. 

  Решението за прекия избор, взето на подпис е нелегитимно, коментира президента на ПЕС Сергей Станишев.

  "Ние не може да позволяваме нещо, което касае фундаментални неща за функционирането на партията - избор на лидер и конгреса, да бъдат правно оспорими", зави Станишев.

  Той каза, че иска да види от левицата оценка на това какво се случи в страната през тези 3 месеца на епидемията. По думите му в здравен аспект излизаме сравнително добре, но в социално-икономическата сфера мерките на правителството са фрагментарни и слаби и БСП трябва да каже какво предлага като алтернатива.

   Сергей Станишев критикува обявената от Нинова инициатива за всенародна подписка за оставката на правителството.

   "Повтаряме погрешни практики", коментира той.

  Според Янаки Стоилов има много по-радикални начини за протести, отколкото всенародна подписка за събаряне на властта.

  Не можем да чакаме събирането на някакви подписи, трябвало преди това да има действия, които водят до развръзка, смята той. 

   Стоилов изтъкна, че има опасност социалистите да изпаднат в процедурните въпроси около избора на нов председател и да изпуснат съществените.

   Депутатът Филип Попов обаче смята, че всенародната подписка ще даде резултат. 

   Ние влизаме от скандал в скандал - хотел , записи, скандали, които тресат страната, даде за пример той. И продължава: всенародната подписка щяла да има повече тежест от предходните вотове на недоверие. Страната се тресе, не можем да се правим, че нищо не се случва, добави Попов. 

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама