Днес е : Събота, 8 Август 2020

Валентин Златев привикан на разпит в прокуратурата

Публикация 07 Jun, 2020 / akcent.bg

Той е получил призовка да бъде разпитан във връзка с разследването, по което беше арестуван близкия до него зам. министър Красимир Живков

   Бившият изпълнителен директор на „Лукойл” България Валентин Златев ще бъде разпитан във връзка с разследването на схема за внос на опасни отпадъци.

   Това съобщи Нова тв от източници в прокуратурата. Златев е призован да се яви за даване на показания на 22 юни.

   Миналата седмица срещу 10 души бяха повдигнати обвинения за организираната престъпна група за внос на отпадъци, 7 за участие в престъпна група с користна цел и с участие на длъжностни лица. На един от участниците в групата бе повдигнато вторично обвинение за управление на опасни отпадъци. Спрямо 4-ма се отправи искане за най-тежката мярка задържане под стража. Спрямо 2-ма се иска домашен арест.

   Сред арестуваните бяха заместник-министърът на околната среда Красимир Живков и собственикът на „Приста ойл” Атанас Бобоков.

                   "Лукойл" на мушката

   След като години наред "Лукойл България" нямаше почти никакви реални проблеми с държавата, в последно време положението рязко се промени. Създаването на "Държавна петролна компания" вече беше одобрено на първо четене от парламента, а вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че "следващият" след Васил Божков е именно Валентин Златев. В средата на април Комисията за защита на конкуренцията започна поредна проверка как се определят цените на масовите автомобилни горива по сигнал от Върховната административна прокуратура, според който има несъответствие между значителния спад в цената на суровия петрол в световен мащаб и намаляването на цените на дребно на горивата в страната. Регулаторът също така претърси офисите на Българската петролна и газова асоциация.

   Задържаният и по-късно уволнен заместник-министър на екологията Красимир Живков също се смята, че е близък до бившия генерален директор на "Лукойл България", а сега член на надзорния съвет Валентин Златев. Живков е бил управител на дружеството "Ес Ер технолоджис" през 2014 г., което се занимава с отпадъци и се свързва със Златев.

   Фирмата е оператор заедно с още една русенска фирма на две регионални депа за битови отпадъци - тези в Стара Загора и в Пазарджик, а сегашният управител на дружеството Антон Павлов е бил главен енергетик на "Лукойл България". Преди това Живков е бил мандат и половина кмет на Правец, като първия път (през 2003 г.) е избран като кандидат на БСП. След това е назначен от Бойко Борисов за областен управител на София-област, а в последствие и за заместник министър на околната среда. След като второто правителство на Борисов подаде оставка, той беше единствения зам. министър, който остана в служебния кабинет на Румен Радев.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама