Днес е : Понеделник, 26 Октомври 2020

Ректорът на РУ проф. Христо Белоев участва в среща по проекти за задвижвани с водород превозни средства

Публикация 03 Jun, 2020 / akcent.bg

    Ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. Христо Белоев  участва в работна среща на общините с одобрени идейни проекти за превозни средства, задвижвани с водород.

   На срещата са представени партньорите и идейните предложения. От предварително заявени 37 проектни предложения на консорциуми от европейските държави са класирани 11. За България одобрените проекти са два. Това са проектите на Община Русе, в партньорство с Русенския университет, БАН и Асоциацията на Дунавските общини, и на община София, в партньорство с БАН.

  Русенският екип ще работи по проект за изграждане на круизен кораб, задвижван с водород, на зарядна станция на водород, на превозни средства, задвижвани с водород - автобус и микробус, на капацитет за интегрирано изследователско пространство в областта на водородната мобилност.
Планираната обща стойност на проекта е 16,6 млн. евро. От тях 10 млн. евро се предвижда да бъдат изразходени за изграждане на круизния кораб, задвижван с водород, а останалите 6,6 млн. евро са за зарядната станция и превозните средства.

   От Русенския универистет информират, че проектът е добър пример за изграждане на база за обединяване на усилията на държавни и местни структури, наука и бизнес за "Енергия с нулеви емисии" в Дунавския регион.
"В Русенския университет се увеличава броят на експертите, работещи в областта на технологиите за експлоатация на превозни средства, задвижвани с водород. Те непрекъснато развиват своите познания и капацитет", обясняват от висшето училище.

   От там информират, че в момента се изгражда научно-изследователска лаборатория "Нисковъглеродна енергия и интелигентни системи в транспорта", която ще бъде част от Научно-изследователския институт за технологии и иновации в Русенския университет.

   Сред участниците в срещата по проектите са били още заместник-кметът на Русе Златомира Стефанова и председателят на Общото събрание на Русенския университет проф. Велизара Пенчева, която е ръководител на екипа на висшето училище в националната научна програма "Е плюс".

/ИС/

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама