Днес е : Събота, 24 Юли 2021

Прокуратурата заблуждава за иззетите "нови" ценности на Божков

Публикация 02 Jun, 2020 / akcent.bg

Метаданните на снимките сочат, че са заснети на 5 февруари 2020 г.

    Тази сутрин Специализираната прокуратура публикува серия от снимки на иззети антики на Васил Божков, определяйки ги като "нови".

    "В приземни помещения в сградата са намерени и иззети множество нови предмети, носещи признаците на културно-исторически ценности, които са с неизяснен произход и в нереставриран вид."

   В отговор на обвиненията на Божков, че въпросните антики са пренасяни и съхранявани по начин, който може да ги увреди, от прокуратурата подчертават, че именно в неговите офиси те са "съхранявани в пълно несъответствие с международните стандарти за опазването им." И прилагат снимки.

   Никъде в прессъобщението не се твърди, че снимките са направени днес, но употребата на сегашното време и определението "нови", използвано многократно, не индикира, че всъщност снимките са отпреди... 4 месеца.

   Това посочи и самият Божков в коментар във Facebook, като отбеляза:

   "За да заснемат публикуваните кадри, на 5 февруари са принуждавали служители на фондация „Тракия“ да вадят предмети от хранилищата и да ги оставят по земята."

   Това се потвърждава от метаданните на снимките, пратени от самата спецпрокуратура. Във файловете на снимки стандартно се пазят EXIF метаданни, информация за това какво устройство е заснело конкретния кадър, с какви настройки на експозиция, с какво фокусно разстояние и пр. - основната полза на тези данни е за професионалните фотографи.

Коментари

Дочев  
10:07:11 / 2020-06-03

За да се изчистят всички заблуждения около сагата Васил Божков,трябва да му се предостави безпрепятствено завръщане в България,изправяне пред българския съд,който ще реши доколко той е "нагазил" в забраненото и имал ли е други негови сподвижници.Защо си мисля,че на някои фактори им се иска процесът да продължи по този път,за да не се срещнат в пространството с техния. Разбрахме,че В.Божков се е "трудил" в много направления.Той не е произвеждал марули, неговите дейности са свързани единствено и само с финанси.Разпъвани ли са "чадъри",кой е стоял под "сянката" им,дай Боже обикновените хора и те да разберат, кой каква вина има в тази пиеса.

Свързани новини

Реклама

Реклама