Днес е : Събота, 11 Юли 2020

Горанов вече говори за цялостна промяна на данъчната система в България

Публикация 24 May, 2020 / akcent.bg

Премиерът: Горанов е прав, че не трябва да се пипа ДДС. Поемам политическата отговорност

  Финансовият министър Владислав Горанов не изключи цялостна промяна на данъчната система в България. Коментарът му дойде по време на посещението му заедно с премиера Бойко Борисов във велинградското село Бирково, където инспектираха строителството на ново училище.

  На въпрос дали има напрежение между двамата заради решението да бъде намален данъка върху добавената стойност (ДДС) за ресторанти и книги Борисов заяви, че е убеден, че пипането на данъци е абсолютна грешка, но решил да поеме този риск. Той добави, че всички критики по темата са правилни, но допълни, че всеки, който е критикувал е трябвало да дойде, когато ресторантьорският бранш е имал среща с него.

   "Най-големият риск от промяна на ДДС се свежда до това, че можем да го променим за всеки един сектор. Ако загубим голяма част от приходите от ДДС, неминуемо ще трябва да опрем до други елементи на облагане като преките данъци, което ще доведе до цялостна промяна на данъчната система. Това е възможно при един смислен и задълбочен дебат и означава доста непопулярни мерки", уточни Горанов.

  Според него все повече представители на различни сектори ще поискат намаляване на ДДС. Това от своя страна щяло да доведе до постоянни дискусии как да се процедира в такава ситуация.

  "ДДС е основен източник за бюджета. Ние сме една от страните с най-ниско преразпределение през бюджета. И тук коментарът ми към премиера беше защо искаш да се откажеш от правата си да имаш по-голям бюджет и да отпускаш пари за училища и социална инфраструктура", каза още финансовият министър.

   Борисов добави от своя страна, че се обгражда с хора, които му казват кое не е правилно. Така той стигнал до извода, че не е трябвало да се пипа ДДС в нито една сфера, освен за книгите. "Затова ще го направим до 2021 г, и ако се окажа прав, ще му се надсмивам", добави премиерът поглеждайки към финансовия министър.

  В петък, в отсъствието на Горанов, парламентът прие на първо четене намаляване на ставката на ДДС за заведенията за хранене и за книгите от 20 на 9% от 1 юли т.г. до края на 2021 г. За гласуваха 107 народни представители от ГЕРБ и "Обединени патриоти", един бе против, а 68 от БСП и ДПС се въздържаха.

   Още в началото на разговорите за намаляване на ДДС Горанов се изказа против, тъй като това ще намали приходите в хазната. По думите му това ще се отрази на всички данъкоплатци, като бъдат увеличени ставките на преките налози.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама