Днес е : Събота, 24 Юли 2021

Читатели на Акцент.БГ питат...

Публикация 20 May, 2020 / akcent.bg

Кога ще се положи изцяло нова качествена асфалтова настилка по ул. Алеи Възраждане и по успоредната на нея алея в Парка, пита П. Ганчева

    Моля публикувайте в подходяща форма, защото това са проблеми не само за мен, а и за мнозина граждани, но не всеки знае да пише и към кого да се обърне.

   Предлагам ви писмо, което изпратих и до Община Русе, макар че едва ли ще срещна разбиране и съдействие, както не съм срещала досега и по други въпроси:

 
" 1. Кога ще бъде пуснат градски транспорт по бул Придунавски, който беше построен с парите и на данъкоплатците за доста дълъг срок с някои не съвсем удачни решения за организация на движението по улиците и платната- особено в кръстовището до ПГ по облекло , което е извънредно опасно. Цяло щастие е, че до момента няма сериозни инциденти там, вероятно поради намалелия трафик, заради пандемичната обстановка. От предишния кметски екип непрестанно обещаваха, че ще има нова градска линия по този булевард, дори имаше предложения и схеми. Но повече от две години след построяване и въвеждане в експлоатация на булеварда, там няма такава. Така се лишава ЦГЧ от пряко транспортно обслужване и се стимулира използването на лични автомобили, а целта беше опазване чистотата на въздуха в града, ако не се лъжа- това обещаваше и г-н Милков, настоящия кмет на града.

 

2. Защо не се ограничи движението на автомобили и тежко товарни машини по ул Княжеска след изграждане и пускане в експлоатация на бул Придунавски, както се възнамеряваше и обещаваше на живущите и работещите в района граждани? Към момента продължава да се провежда интензивен трафик по ул Княжеска, което води до продължаващи пукнатини и дефекти в сградите по улицата, до допълнителен шум и замърсяване. Не можеш да си отвориш прозореца на помещението, за да проветриш, защото веднага нахлуват изгорелите газове от преминаващи автмобили. Същите могат да ползват новия широк бърз и удобен- което е малко спорно- бул. Придунавски, но не го правят. Очевидно трябва да се намесят съответните органи, за да орегулират нещата, защото в момента липсва всякакъв контрол.

 

3. Защо схемата на градски транспорт предвижда изключително разредени курсове на автобусите по основни градски линии като 11, 28 и др.- през 40-60 минути дори в ранни и пикови часове на деня, което принуждава хората или да изчакват с часове по спирките, или да ползват таксита/лични автомобили, което от своя страна затруднява и без това изтънелия им по време на пандемията бюджет, както и води до допълнително замърсяване на въздуха в града?

 
4. Преди време бях изпратила предложение за изграждане на повдигнато кръстовище в района на ул. Александровска/ул. Майор Ат. Узунов, което беше възприето. Досега никой нищо не е направил на върпосното място, а там кофликтите между различните участници в движението са ежедневни. Кога ще започнат конкретни работи по този обект или и това е поредното напразно обещание?
 
5. В Парка на младежта по ул. Алеи Възраждане бяха изградени голям брой парко места, съобразно някаквъ си план за преустройство с арх. Живка Бучуковска, който уж бил предложен на обществено обсъждане. Първо, много граждани, сред които и аз, не сме съгласни с това нашите пари като данъкоплатци да отиват за изграждане на нови парко места. Така се стимулира използването на лични автомобили, а не тяхното ограничаване, както се планираше и обещаваше от настоящия кмет в хода на предизборната кампания. Тези паркоместа бяха изградени доста бързо, работеше се дори празници по време на извънредното положение. При техническите дейности се орязаха не малко корени на дървета и се предизвика допълнителен прах и мръсотия в района.
   Движението, както по улицата, така и по успоредната на нея алея в парка, беше силно затруднено, а преминаващите бяха изложени на вредното влияние на праха. В същото време, настилките и на улица Алеи Възраждане, и на прилежащата успоредна алея (върху тръбите на Топлофикация), са в окаяно състояние- още от предходния кметски мандат. Тогава се усвоиха едни пари за правене на на некачествени велоалеи- пример е тази между ОУ Бр Миладинови и блок Огоста в Парка, която упорито отказваха да асфалтират, докато възмутени граждани не бяха ги заляли с възражения и недоволства. Чак накрая , след дълго протакане и увъртане, се съгласиха, че т. нар. експериментална настилка отгоре (от чакъл, който повреждаше лагерите на преминаващите велосипеди), е неуспешна и трябва да се асфалтира. Направиха го бързо, с тънък като пергамент асфалт, на вълни и неравности- и досега е така, а ограничаващите бордюри от двете страни на настилката са разклатени или паднали. Кой и как понесе санкция за всичко това и кой ще възстанови разходите на велосипедистите, преминаващи ежедневно по това място?
   Та въпросът ми е кога ще се положи изцяло нова качествена асфалтова настилка по ул. Алеи Възраждане и по успоредната на нея алея в Парка, върху която е устроено и трасето на велоалеята между ОУ Бр Миладинови и паметника Альоша."
 
П. Ганчева, Русе

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама