Днес е : Събота, 11 Юли 2020

ГЕРБ: Двойно по-скъп ток купува Община Русе през последните 3 месеца

Публикация 19 May, 2020 / akcent.bg

Ситуацията е възникнала поради отказ на спечелилия търга доставчик, а извънредното положение е забавило провеждането на нова процедура

   Двойно по-скъпа цена за електроенергия плаща Община Русе вече три месеца. За това съобщиха на пресконференция общинският лидер на ГЕРБ и председател на групата съветници Бедрос Пехливанян и общинският съветник Светлозар Симеонов. „Старата цена, която Общината е плащала на свободния пазар до края на февруари тази година е 82, 84 лв. мW/час. Март месец тя стига до  163 лв. за мегават/час. През април тя вече е 173 лв. Все още  Община Русе още няма сключен договор с доставчик на електроенергия“, каза пред журналистите Симеонов.

   Причина за резкия скок в цената, според общинския съветник от ГЕРБ е, че администрацията на кмета  Милков е забавила обществената поръчка за избор на доставчик на електрическа енергия. Така в момента на Общината и се налага да купува ток от Доставчик на последна инстанция.

   По Закона за енергетиката юридическите лица могат да си изберат или сменят доставчика на електроенергия от 1-ви до 10-ти февруари, като се подписва двугодишен договор. Ако няма договор се купува електроенергия от доставчик на последна инстанция, който в случая е Енерго Про, но цената е много по-висока.

   „По неясни причини Общината не е сключила договор в законовия срок. Оправданието, че заради министерска заповед във връзка с коронавируса, това не може да се обжалва. Трябваше от първи март общината да има нов доставчик, но такъв няма“ обясни Симеонов.

    Бедрос Пехливанян сподели опасение, че заради това малките населени места може да останат без осветление за няколко месеца. „Тази разлика, която те ще трябва да платят, а и Русе, в условията на извънредни разходи заради COVID 19, ще доведе до това, че най-вероятно някои малки населени места ще трябва да се лишат от електричество“, каза той. По-високите цени ще доведат до момент, в който няма да може да си плащаме сметките, заяви пред Акцент.БГ кметът на Мартен Димо Тонев.

   Според него Общината е трябвало още през ноември, миналата година, да стартира процедурата за избор на нов доставчик, за да може това да стане реалност през март. Това ще бъде и основното питане на ГЕРБ на предстоящата сесия на Общинския съвет в четвъртък.

   По неофициална информация до тази ситуация се е стигнало, след като първият класиран 4 месеца по-късно се е отказал, а докато се задейства отново процедурата се е навлязло в карантинното време на принудително бездействие.

  ГЕРБ внасят още три питания на предстоящата сесия. Ще постави въпроса за новата структура на Община Русе и кога реално ще бъде предложена такава, както и за икономическите мерки, които Общината ще предприеме след края на извънредното положение, каза Бедрос Пехливанян.

   Алисе Муртезова ще търси писмен и устен отговор за обновяването на градския транспорт в Русе и закупуването на нови електробуси и тролейбуси със средства, осигурени по оперативна програма “Околна среда”.

  Проф. Михаил Илиев ще иска информация защо се е забавило окосяването на зелените площи в града, както и миенето на улици, бездомните кучета, сметосъбирането и сметоизвозването- въпроси, които граждани задават на приемните на общинските съветници..

   На сесията на 21 май Наталия Кръстева от ГЕРБ ще внесе  докладна за създаването на временна комисия за електронното гласуване.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама