Днес е : Събота, 11 Юли 2020

Превозвачи организираха протестно автошествие в Русе

Публикация 19 May, 2020 / akcent.bg

    Собственици на автобуси и микробуси, които извършват т.нар. "случаен превоз" - като екскурзии, трансфери, организираха днес протестно автошествие по булевардите на Русе.

    Началото бе поставено в района на ГКПП "Дунав мост".

 "Автобусните превозвачи, осъществяващи случаен превоз, сме на протест, защото на този етап не успяхме да осъществим диалог с правителството, нямаме ответен отговор от многото изпратени писма. Искаме да бъдем чути. Основните ни искания са гарантирана възможност за устойчивост на нашите предприятия", обясни Дениза Ангелова - координатор за Русе на националното сдружение "Случаен превоз".

   Превозвачите настояват за гратисен период на безлихвено плащане на задълженията си към бюджета - като осигуровки и данъци, считано от месец март. Те искат безлихвени заеми от порядъка на 100 000 лева, които да бъдат като оборотни средства за поддръжката на автобусите, както и безвъзмездна финансова помощ.


  "Не работим вече пет месеца и всички резерви, които бяхме натрупали от предния сезон, вече са изразходени. Ние сме пряко свързани с туризма, който е най-много засегнат, и нямаме никаква работа в момента. Това е най-активният период, в който трябва да работим и да генерираме почти една трета от оборота си, а ние осъществяваме нулев оборот", обясни Ангелова.

   Собственик на фирма с 4 автобуса сподели пред Акцент.БГ, че през февруари е закупил автобус на 6 години за 120 000 евро с банков кредит. Шофьорите му бездействат, всичко това са разходи и загуби, които най-вероятно няма да бъдат покрити.

   По думите й в протеста участват представители на всички транспортни предприятия в Русе с около двайсетина автобуса и няколко микробуса. Те преминаха по основните булеварди на Русе с надути клаксони и с плакати с надписи "S.O.S - Спасете туристическия превоз! Без нас няма туризъм!".

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама