Днес е : Неделя, 31 Май 2020

Искрен Веселинов, ВМРО: ДПС в управлението – “Обединени патриоти” напускат, няма вариант за сътрудничество

Публикация 18 May, 2020 / akcent.bg

   ДПС в управлението – “Обединени патриоти” (ОП) напускат. Няма вариант за сътрудничество. Това каза Искрен Веселинов, ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита”

  Искрен Веселинов заяви позиции по следните теми:

  ДДС 9% в туристическия бранш;   Други пострадали бизнеси

 “Няма разнобой, май, в коалицията ВМРО-ОП, но по повод данък ДДС 9% в туристическия бранш видяхте, че се парцелираха два лагера - от едната страна министър-председателят Бойко Борисов, който е “за”, а това е Ваше предложение, нали така? От друга страна - Менда Стоянова - председателят на бюджетната комисия, вицепремиерът Томислав Дончев днес се идентифицира и той и Владислав Горанов - финансовият министър. Тома Биков днес каза, че той е “за” 9%. Направете един кратък анализ, моля Ви” започна разговора Беновска.

   Веселинов коментира, че ГЕРБ има политическо решение, а и коалицията ГЕРБ-ОП има такова - за внасяне на този законопроект. По отношение на Тома Биков Веселинов каза, че е един от многото народни представители, които са положили подписите си под него с ясното съзнание, че политическото решение е взето и независимо дали има съгласие, или несъгласие от страна на конкретни депутати и министри - се върви в тази посока. “За нас това е една много сериозна победа, тъй като ние поставихме въпроса преди повече от 3 седмици. На първо четене, както се казва, не бяхме отразени в рамките на коалиционния съвет. Това беше обсъдено като една неработеща, абстрактна идея и ние се видяхме принудени тогава самостоятелно да разработим и внесем законопроект в тази посока” коментира Веселинов. Народният представител подчерта, че промяната е настъпила след активното включване в дебата на всички организации на туризма, които мотивирано са успели да изложат доводите, че техният сектор има нужда от тази глътка въздух, защото се рискуват стотици хиляди работни места и се изпада в състояние на абсолютна неконкурентноспособност.

   Създава се впечатление, че толерирате един бизнес за сметка на други. Дадох на моите събеседници г-жа Карастоянова и г-н Алибегов примера, че медиите същи сме много засегнати от това, което се случи и няма да откажем, ако и на нас ни се намали данък ДДС и не само ние - много бизнеси биха били доволни от това” смята Беновска.

   Веселинов обясни, че това е единственият бизнес, който е бил административно спрян за 2 месеца и това е основният мотив да се търси реванш. Беновска припомни, че миналата неделя в “Беновска пита” Пламен Димитров е поставил към Владислав Горанов въпроса, който все още няма отговор - може ли да каже финансовият министър с колко са намалели приходите по ДДС от ресторантьорството и хотелиерството по време на спирането на тези бизнеси. “Аз го попитах какво цели с това и той каза - според мен ще излезе колко, всъщност, този бизнес не е изцяло на светло, защото няма да бъде колосален финансовият удар за фиска. Вие можете ли да организирате подобна проверка, да я изискате, за да светнем в този сектор с фенерче, а не само да кандилкаме с една свещичка?” попита Беновска.

    Искрен Веселинов обясни, че основната идея с намаленото ДДС е да се осветли секторът и на база годишният резултат може лесно да се видят загубите. “Около 150 милиона е максимумът, който е събиран годишно от заведенията от ДДС, така че ако го разделим на 12 месеца много лесно можем да сметнем за 2 месеца колко е” каза още той. “Надиграхте ме! Тогава друго да Ви попитам - ако е 150 милиона, може ли да бъде обследвано, дали това е реалистичната цифра?” попита Беновска. Народният представител обясни, че 150 милиона е традиционно това, което събира фискът. “Аз съм сигурен, че на база на намалената ставка, но повишените осигуровки, защото ние говорим само за меда, но не и за жилото в тази ситуация, ресторантьорите поеха ангажимента да вдигнат осигурителните прагове на 800 лева, което е почти с 15 %. Тази двойна операция, плюс осветляването на бизнеса, според мен, ще доведе до съпоставими приходи в повече във фиска отколкото в сравнение със старите периоди” подчерта Веселинов.

  Коалиционната програма ГЕРБ-ОП; ДПС в управлението?

“Кое е важното за възраждането и предефинирането, ако е необходимо, разбира се, на програмата на коалиционните партньори ГЕРБ-ОП? Виждате, че на сцената се намеси един нов играч за пореден път - ДПС. Йордан Цонев без излишен патос заяви, че с ГЕРБ имат, дано го цитирам правилно, обща идеология. Вашият коментар?” попита Беновска.

     “Като се обичат младите - да се вземат. Аз нямам някакви специални амбиции да бъдем най-верния вечен партньор на ГЕРБ. ГЕРБ има право да се избира партньорите. Ние сме в коалиция, защото нямаше никаква друга формула, за да се състави правителство” каза Веселинов, а Беновска го попита дали са в ролята на жениха, или на булката. “Може би, женихът е Бойко Борисов, пък, Вие сте в ролята на булката ВМРО и НФСБ” коментира Беновска. Народният представител заяви, че в политиката накрая се разбира кой в коя роля е бил.

    “Единият от партньорите в тази млада двойка, както се изразихте, Вие ВМРО и НФСБ бяхте силно и сте силно упреквани напоследък със затихващи функции от ДПС по разни обстоятелства, както и Вие също имахте своите упреци към тях. Да не би да вземете да направите и една шведска тройка, с извинение, ако тръгнем по този регламент?” попита Беновска.

   Веселинов обясни, че за ОП един от основните мотиви за участие във властта е именно недопускането на ДПС в нея. “ДПС е най-порочното политическо образувание, даже, може би, по-скоро - политикоикономическо образувание, което разваля политическия климат” подчерта Веселинов, а водещата го попита защо с такава ярост го казва. “Това е партията на институционализираната корупция, заявявам го най-отговорно. Това е партията, която държи в нищета електората си и паразитира върху него” заяви народният представител.

   “Това не са ли старомодни твърдения? ДПС отдавна е преживяло ренесанс, ако е било преди 15-20 години в подобна хипотеза. С какви факти го твърдите? Не ги защитавам”.

    Веселинов отговори, че го твърди с личната си запознатост с проблема, с това, че често посещава Лудогорието, с това, че познава много хора, които са имали работа с ДПС и че в заетите от тях територии, където контролират общински и други структури, всичко е един вид тоталитаризъм и се прилагат методи на работа, които не са нормални за демократично общество. “Тази, уж, либерална партия, всъщност, не е. Няма нищо общо с демокрацията и ние от ВМРО не виждаме никакъв вариант за сътрудничество с ДПС в рамките на управлението” заяви Веселинов.

   “Ако се постави въпросът, вън от шегите, които си правим - ще приемем ли ДПС в коалицията - Вие какво ще кажете - напускаме коалицията и да идва ДПС?” попита Беновска.

   “Дори и най-повърхностният опит за включване на ДПС в управлението означава изключване на ОП от него” подчерта Веселинов.

 

Коментари

Димитров  
11:08:53 / 2020-05-18

През пролетта на 2021 година, ако не и по-рано, българите ще отидат пред урните да гласуват за избраници за 45-тото НС! Малките партии, на които им се услади властта,вече започнаха кампанията си. ВМРО особено държи, ДПС ако може да я няма на политическата сцена.За ПП "АТАКА",ромската общност,е като "трън" в петата! НФСБ също предизборно им се иска,двете общности да не се зачитат по никакъв начин,въпреки,че това е даденост и всеки,който живее в държавата ни,търси място под слънцето.Със сигурност,обикновените българи,най- вече пенсионерите,не са забравили съблазнителните обещания от страна на "Обединените патриоти",за минималната пенсия от триста лева,полицаи по селата ,които ще гарантират сигурността на самотните хора и още куп благинки,които останаха само черно на бяло за историята!

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама