Днес е : Вторник, 7 Декември 2021

Откриха потънали кораби във водите на Дунав

Публикация 12 May, 2020 / akcent.bg

   Пет потънали кораба във водите на Дунав край Русе откриха през последните месеци специалистите от Агенцията за проучване и поддържане на реката, съобщи БНТ. Те не пречат на корабоплаването и са маркирани със специални знаци, за да ги виждат капитаните.

  Заслугата за откриването на потъналите кораби е на капитан Иван Тодоров и хидрографа Венцислав Кадиев. Докато измерват праговете по плавателния път модерният им многолъчев ехолот засича съдовете по дъното.

  Кап. Иван Тодоров: Най-интересното, което видяхме с новата техника, са 3 потънали съда един до друг. Със сигурност е било сблъсък. Тук се вижда единият влекач, товарният шлеп.

   Как корабите са се озовали на дъното не е ясно. Те са на дълбочина 10 метра и не пречат на плаването по реката.

   Пясъците почти са ги погълнали. Единият плавателен съд е с дължина 50 метра и е потънал на 400 метра от сградата на Морска администрация.

   Венцислав Кадиев - хидрограф: В 3D се вижда релефът на дъното с потъналите кораби.

   Кап. Иван Тодоров: Всеки един плавателен съд го отбелязваме на електронна карта и е известен за всеки един корабоплавател като GPS координати, като отстояние от ляв и десен бряг.

   В българо-румънския участък на Дунав засега са открити около 40 потънали или умишлено потопени кораби, шлепове, баржи. А причината да не бъдат извадени досега е финансова.

Автор: Даниела Димитрова, Светослав Шаламанов

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама