Днес е : Понеделник, 27 Юни 2022

БДЖ рециклира осем 34-годишни пътнически вагона за 4.2 млн. лв.

Публикация 11 May, 2020 / akcent.bg

Возилата ще бъдат пуснати в движение точно преди Коледа

   „БДЖ-Пътнически превози“ (БЖ-ПП) пусна обществена поръчка за рециклиране на осем вагона чрез „договаряне без предварителна показа за участие“. Тя е на стойност 4.15 млн. лв. без ДДС и е делима на осем позиции – за всеки вагон поотделно.

   Осемте вагона, които ще се рециклират, са собственост на БДЖ-ПП. Според експерти това са стари спални вагони, произведени в бившата Германска демократична република с талига „Гьорлиц-V“ и внесени у нас през 1986 г. Вагоните са собственост на БДЖ-ПП, но от 11 години събират паяжини във Вагонен завод „Интерком“ в Дряново, където останаха недовършени след прекратения предишен договор за рециклиране от 14 април 2009 г.

   Рециклирането на вагоните означава тяхното 100% обновяване, обясни за Economic.bg инженер - вагонен експерт. От стария вагон остава единствено рамата, като всичко останало се маха и заменя с чисто ново оборудване, отговарящо на най-съвременните изисквания за качество, негоримост на материалите и пр. Вагоните ще бъдат с по-високо ефективните дискови спирачки, климатизирани и пр.

   След като рециклира вагоните, ВЗ "Интерком" задължително ще извърши пътни и спирачни проби за своя сметка. Пробите трябва да са минимум 50 км в посока, като при тях вагоните задължително трябва да достигнат конструктивната си скорост от 140 км/час. Според вагонния експерт тук изискването за скорост е занижено най-вероятно поради факта, БДЖ-ПП не притежава локомотиви, които могат да развиват по-висока скорост.

   Рециклираните вагони трябва да бъдат предадени на Вагонно депо – Горна Оряховица, като последния от тях трябва да влезе в експлоатация най-късно на 21 декември 2020 година. Гаранционният срок за всеки от рециклираните вагони ще е 36 месеца. След приключване на рециклирането това ще са най-модерните вагони в състава на БДЖ-ПП.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама