Днес е : Понеделник, 3 Август 2020

За журналистика без страх и слугуване

Публикация 04 May, 2020 / akcent.bg

  Добрата журналистика е създадена точно за времена като сегашните. Добрите журналисти държат лидерите ни да бъдат отговорни, политиките им да подлежат на проверка и обещанията им да бъдат спазвани, докато преодоляваме трудностите на следващите няколко месеца и оптимизмът внимателно се завръща.

  Отбелязвайки днешния Световен ден за свобода на медиите, трябва да приветстваме именно това. Да почетем жертвите, които професионалистите в медиите правят, за да ни осигуряват всеки ден свободен информационен поток и да се надяваме, че независимите медии ще оцелеят финансово, за да ни изведат към едни по-добри времена.

  При криза журналистиката безспорно е по-важна от всякога. Пандемията от COVID-19 определено изкара на преден план независимите медии, за да предоставят информация - проверена, прецизна и с потенциал да спасява човешки живот - особено в страните, където властта се мотае или реагирането на коронавируса се бави и е недостатъчно.

  Но да кажем, че се нуждаем от журналистика повече от всякога, означава да прикрием реалността, за която трябва да говорим ясно и така, че да чуят всички, особено когато празнуваме Световния ден за свобода на медиите. Независимата журналистика е жизнено важна за всички и всеки ден. Няма значение дали сме изправени пред глобална катастрофа или разказваме за тревогите на хората в нашия район, ролята на медиите да защитават обществения интерес е важна за това как разбираме собствения си свят и какви решения взимаме в него.

  В това критично време журналистите и хората от медиите се нуждаят от нашата подкрепа.

  Мерките в отговор на пандемията изостриха финансовите проблеми за медиите по цял свят, увеличават риска за оцеляването на независимата журналистика и поставят пред предизвикателство безопасността и икономическата сигурност на професионалистите от този сектор.

  Предстои да видим какво ще оцелее от нашата професия - такава, каквато я познаваме днес - след като кризата премине. Всичко може да изглежда много по-различно, включително начинът, по който събираме, създаваме и потребяване новини.

  Независимо от болезнената и неизбежна бъркотия, която ще донесе всичко това, трябва да използваме появили се възможности, нови начини за работа, за бизнес, за отношенията ни със света и хората около нас.

  Но със сигурност едно нещо ще остане, независимо колко различно и трудно изглежда бъдещето. Самата душа на професията, способността ни да правим журналистика - без страх и без да слугуваме на някого.

Коментари

Румен  
19:08:45 / 2020-05-04

Само не ми стана ясно къде точно се вписваш в този текст, Румене. Пък и не си посочил коректно от къде го препечатваш.

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама