Днес е : Вторник, 28 Март 2023

От близо 10 000 подадени данъчни декларации в Русе по интернет са подадени 81 процента

Публикация 24 Apr, 2020 / akcent.bg

Еднолични търговци и земеделски стопани, избрали да се облагат като ЕТ, декларират и внасят данъци и осигурителни вноски до края на юни

   Над 230 000 души са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите по електронен път до момента, съобщиха от Национална агенция за приходите. Над 80 % от всички получени в агенцията формуляри са изпратени онлайн, като общият брой на  обработените декларации е малко над 284 800.  Досега в офиса на НАП в Русе са получени 9 539 декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ, от които с хартиен формуляр 1 327 са подадени в  офиса, в пощенските клонове с издаден регистрационен номер 91бр., а като пощенски пратки още 357 бр. Останалите 81 % са изпратени по електронен път, като 5 877 данъкоплатци са използвали ПИК от НАП, а други 1 875 квалифициран електронен подпис /КЕП/. В дните на извънредното положение е засилено търсенето на персонални идентификационни кодове от НАП, като само през април 844 жители на русенска област са се сдобили с него, а общо за региона издадените кодове са 41 334 бр. В сайта на НАП www.nap.bg  за улеснение на клиентите има подробни инструкции за подаване на годишни данъчни декларации с ПИК, които лесно могат да бъдат открити по веригата : Е-услуги / Портал за електронни услуги на НАП / Инструкции / Филмче за подаване на декларации по Интернет или директно на линк https://inetdec.nra.bg/mov/dec/

   От НАП напомнят, че подаването на декларации за доходите на физически лица и плащането на данъка върху общата годишна данъчна основа трябва да стане до 30 април. В същия срок е необходимо да се декларират и внесат окончателните осигурителни вноски за 2019 г.

   Едноличните търговци, включително плащащи патентен данък, и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, подават годишните си декларации за доходите до 30 юни 2020 г. Независимо от удължения срок обаче, много ЕТ вече са подали годишните си данъчни декларации, посочват от НАП. Ако желаят да ползват отстъпка от 5% върху данъка си за довнасяне, тези лица следва да подадат годишната си декларация и да внесат дължимия по нея данък в срок до 1 юни.  Също до края на юни е срокът, в който едноличните търговци и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, трябва да декларират и внесат окончателните социални и здравни осигурителни вноски. Заедно с годишната си данъчна декларация, те подават и декларация образец  № 6 с общия размер на дължимите за предходната година осигурителни вноски. Срокът за годишно изравняване на осигурителните вноски за  физическите лица обаче остава непроменен – 30 април.

   В случай, че едноличен търговец или регистриран земеделски стопанин, който се облага като ЕТ, е получил и доходи, които не са свързани с тази му дейност, като например от наем, те се декларират в срок до 30 април. А в срок до 30 юни 2020 г. трябва да подаде нова годишна данъчна декларация за всички доходи, включително и от дейността си като ЕТ, като направи и годишно изравняване на осигурителните вноски. 

   Приходното ведомство напомня, че подаването на данъчните и осигурителни декларации и документи, както и плащането към бюджета  могат да се извършват чрез портала за е-услуги: https://inetdec.nra.bg/, с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП.

   Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП: https://nap.bg/page?id=762

Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон: 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни на цена, според тарифите на съответния оператор.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама