Днес е : Събота, 30 Май 2020

За Короната, за кризата и за ползата...

Публикация 04 Apr, 2020 / Румен НИКОЛАЕВ

  Не съм любител на фантастичните истории. Не съм привърженик и на конспиративните теории.

  Не искам и да обременявам, когото и да било с този текст… Но…

  Сегашната ситуация, карайки ме да бездействам повече от всеки друг път, ми дава възможност и да мисля… Да мисля върху ставащите неща, не да си измислям. И ето какво искам да споделя, дано не съм празен фантазьор или велик журналист.

  Просто има неща, факти, които ме навеждат на едни такива мисли…

   Сега сме във война, в най-модерната война….

  По  време на класическата война, с различни видове оръжия, умират предимно млади хора, напълно здрави, каквито трябва и се вземат за военна служба.

  Разрушения, кръв, кофти работа… И тогава /преди или след/ дойде някой вирус да досвърши започнатото /испански грип и разни други/.

  За да дойде краят на 2019 г., когато се появи Covid 19….  Със сигурност нямаше и за него да се знае много, ако не беше тази проглушителна медийна кампания, всяваща повече отвращение от силата на звука, отколкото да поражда страх от смъртта.

     Просто да си представим, че той е появява преди 30 години, когато няма интернет….

    Трудно, защото днес не по 20 мин.- по 20 часа ни облъчват с Короната и разболяват психиката на хората.

     Със сигурност е опасен вирус, със сигурност взема жертви, но медийното облъчване идва вповече….

  И понеже ако беше само в България, щяхме да сме наясно за какво иде реч, то нещата са доста по-различни. Преди година и половина започнаха чужди и наши икономисти да говорят, след това да предупреждават, че наближава световна икономическа криза.

  И тук няма да се опитвам дори да обяснявам нещо. Само е налице фактът, че отворената ни икономика естествено е да „прихване” от подобно негативно явление.

  Този път кризата е породена от свръхпроизводство, от невъзможността произведеното да се продаде. … И не само. Много пари станаха „излишни”- залежаваха в банкови депозити, независимо че вече лихвите станаха нулеви.

  Този застой явно не е добър за НЯКОГО. Ако как точно вирусът се цели в хора, които са в тежест на здравната и на пенсионната система, не е никак ясно, то почти по същия неясен начин световната икономика се забавя /под карантина 2 млрд . души/, никакво движение на суровини, материали, изделия. Цените на петрола се сринаха до нива в пъти под разумните за този бизнес от 70 долара на барел. На всичкото отгоре няма и потребление на евтините горива. И на бензин, и на дизел, и на биодизел.

  Личните сметки също започват да се опразват. Вероятно ще се наложи и да се побутнат и спестявания /който има/. Така потреблението ще намалее, икономиката ще се ОХЛАДИ.

     В същото време Световната банка и МВФ предлагат на държавите „изгодни” ЗАЕМИ в момент, до който България е имала в резерв милиарди….

   Новостите…

Първата е т.е. проследяемост- на този етап, поне така ни обясняват, е за завърналите се емигранти от рискови държави /то други вече почти не останаха/.  т.н. карантинирани, във всеки един момент при проверка може да се види всичко за тях- адрес и т.н.

  Експериментът да държиш затворени по „тяхна воля” напълно здрави хора, като в различните страни се прилагат различни форми и се стига до различни резултати.

  Видяхме и положителни страни- родителите разбраха, че имат деца и че работата на учителите с тях е повече от геройство.

  Освен че има грипен вирус, наречен Covid 19, който, както всички останали грипни вируси, води до разболяване и в тежките случаи до смърт, сега стана ясно, че този има и доста странични въздействия- икономически, експериментални и др.

   Проблемът у нас е, че поради натрупването на 30 години лъжи и кражби на обществено доверие и публичен ресурс, трудно може да се отбере сеното от плявата. Ако в Германия държавата подпомага  малките предприемачи, то у нас традиционно големият пай от държавната трапеза отива в олигарсите.

Както е и в парламента- депутатите вземат близо 20 !!! пъти повече от недостижимата 300 лв. минимална пенсия с опция да даряват, когато и ако решат.

  Днес коронавирусът не е опасен- утре е, днес всички с маска- утре- без.

  Дано не излезе верен и моделът, който Илиян Василев разкри, че пикът, платото, ще достигнем не след 3 седмици, а след … 200 дни.

   --------------------------------------------

   Учените са на мнение, че вирусът се е развил по естествен начин и именно в хода на тези процеси на развитие е станал опасен за човека. Според изследователите, няма никакви признаци за човешка намеса. Освен това ако някой би тръгнал да създава изкуствено подобен вирус, за да го използва например като биологично оръжие, той би взел за основа вирус, за който се знае, че разболява хората, а не непознат до момента животински коронавирус.

   Още много други учени отхвърлят категорично теорията за вирус, създаден в лабораторни условия. Сред тях е и един от най-известните германски вирусолози Кристиан Дростен, който заедно с още 26 учени от цял свят публикува съответното становище в реномираното специализирано издание "The Lancet".

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама