Днес е : Вторник, 22 Септември 2020

Ананиев отмени заповедта за задължителни маски, издадена вчера

Публикация 31 Mar, 2020 / akcent.bg

Държавата продължава с хаотичните действия и от днес маските вече не са задължителни

  След като вчера здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед носенето на маски да бъде задължително на обществени места, днес с нова заповед той я отмени. Това е поредното държавно решение във връзка с кризата, което след силен обществен отзвук бива отменено само за дни. 

   „Отменям точка 9 от моята заповед до постигане на консенсус на нашето общество“, каза той.

  Точка 9 беше създадена вчера и отменена днес до постгане на консенсус в обществото, обясни Ананиев. "Прибегнахме до това решение заради липсата на обществен консенус и носенето на маски остава препоръка", каза ресорният министър. 

   „Българската държава ще закупи 1 млн. предпазни маски, които ще раздадем на социално слабите хора и тези, които нямат възможност да закупят такива маски“, каза Ананиев. Те ще се раздават чрез Министерството на труда и социалната политика и регионалните му служби.

   Закупуването им ще отнеме до 1-2 седмици, добави здравният министър. Маските, които ще бъдат закупрени са с най-добрата защита, увери Ананиев и обясни, че те ще са тип маски FFP2/3. 

   Предвижда се, след като маските отново станат задължителни да се намалят глобите за неспазването на заповедта. С решение на парламента от близките дни санкцията от 5 хил. лв. ще бъде намалена. 

   Вирусът е нов и хипотезите за това кои хора трябва да носят маски и колко предпазват те, са много, добави той. По думите му взимаме мерки по пример на най-опитните държави. Задължителните маски са превантивна мярка, каза Ананив. 

  От издаването на заповедта вчера до днес няма глобени хора за неносенето на маска.

  Министерство на здравеопазането препоръчва маските да се слагат при напускане на дома. 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама