Събота, 20 Април 2024

Успява ли постоянното облъчване отвсякъде с броя на заболелите от коронавирус да ни дисциплинира?

Успява ли постоянното облъчване отвсякъде с броя на заболелите от коронавирус да ни дисциплинира?
Публикация   11:35     25 Март, 2020 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     1782

Прегряването с негативните новини преви хората неутрални към каквато и да е натрапвана информация

   66 русенци са починали през последните две седмици. Срокът е от първия обявен в страната смъртен случай с коронавирус. Това сочи справка от „Обреден дом”, поръчана от Акцент.БГ.

   В днешния празничен ден Благовещение погребенията са трима.

   Ето и какво сочи статистиката:

  В гробищен парк „Чародейка” за 14 дни са били погребани 33-ма покойници:

 • до 50 години-     4,

   -     от 50- 60 г.       -    3,

  -      от 60 до 70       -   3,

   -     от 70  до 80       -   11,

    -    над 80  г-             - 12.

 В гробищен парк „Басарбово” странно или не, са погребани от 11 до 24 март също 33 души.

 • до               50 г.       -     4,
 • между 50- 60          -     4,
 •      от 60 до 70          -     6
 •      от 70 до 80 г.      -     11
 •        над 80 г               -     8.

  Тези цифри са без изменение в сравнение със същия период на минали години.

   Годишно в русенските гробищни паркове се погребват между 1600 и 1900 души.

   За какво е тази черна статистика?

     Първоначално един път дневно, вече два, а с новия център и по повече пъти на ден се съобщава броят на заболелите от коранавирус. Със сигурност търсеният ефект е да се накарат недисциплинираните хора да се стреснат, да се уплашат и да спазват мерките срещу разпространението на все още непознатия за нас вирус .

  Може ли да си представим, че местните или националните медии съобщават ежедневно колко хора са умрели през деня. Без да се търси трагедията на близките. Само статистика.

 Вероятно заради липсата на интензивно движение по пътищата или до липса на зрелищни катастрофи липсват в момента такива новини. А и да не говорим за различните мерки- образователни, контролни, наказателни, които може би успяха да намалят жертвите по пътя. Или пък стреснаха властта и тя започна да изгражда обещаваната от години магистрала Русе- В. Търново на мястото на Пътя - убиец.

   Не е ясно в Китай дали гражданите са били облъчвани постоянно колко е страшен вирусът, или просто са въвели строги мерки, които са били изпълнени от дисциплинирани жители.

  Със сигурност това, което се случва, показва липсата на каквато и да е готовност да се въздейства върху населението по нормален начин. Затова и вероятно е това облъчване с болните. Ще е прекрасно, ако скоро спре, но със сигурност едва ли действа положително на поне 50 на сто от зрителите.

  Със сигурност може много повече да се прави по отношение на вземане и прилагане на предпазни мерки, вместо да се насажда страх и това да е начинът хората да не излизат.

  Въпреки тези мерки гробищните паркове в Чародейка и Басарбово са били почернели от хора, пренебрегвайки призивите да няма струпване на хора на едно място….

 Дали всичко, което се случва, е експеримент, вероятно след време ще стане ясно. Но със сигурност сегашната ситуация дава възможност да се направят важни изводи, ако все пак човешката памет не се окаже наистина къса.

  Със сигурност обаче липсата на логични отговори на редица въпроси в тази ситуацията карат хората да не са особено доверчиви към онова, което им се насажда.

 • Не стана ясно за нулевия заразен с коронавирус.
 • Не стана ясно маски трябва ли да се носят и кога да се носят,
 • Защо едни завръщащи се от чужбина „родолюбци”  се проверяват от здравните власти, а други не /не става въпрос за рискови дестинации /.
 • Карантинният период колко дни е- 5, 14 или 21?
 • До каква степен г-н Домусчиев е оздравял за само за няколко дни.
 • Животоспасяващите апарати за обдишване няма ли да бъдат закупени, след като отмине заразата?
 • Колко милиарда откраднато ДДС се зачеркна, а сега се стимулира милосърдието на бедните и изрядни данъкоплатци и се прокламира като висша човечност дарителството и доброволчеството.
 • И още други, редица въпроси, които все по-отчетливо ще бъдат задавани след като отмине вирусът, а Короната ще се пробие от неясна икономическа ситуация.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha