Днес е : Четвъртък, 26 Ноември 2020

„Медика“ с много извънредни мерки във връзка с COVID-19

Публикация 24 Mar, 2020 / akcent.bg

Без да призовава за помощ, болницата е получила такава под формата на доброволци, които са в готовност

Във връзка с усложнената противоепидемична обстановка в България в първите дни на месец март в Лечебни заведения „Медика“ е сформиран вътрешен противокризисен щаб. Наред с мерките и законите, изготвени от министерството на здравеопазването,  всеки ден лекари и здравни специалисти от болницата съвещават и обсъждат идеи и подходи за справяне с разпространението на Коронавирус – COVID-19. Част от мерките, които се прилагат в „Медика“ са:

  • Всеки желаещ да влезе в сградата, преминава през триажен пункт, който е разположен извън болницата. Температурата на пациентите се измерва, чрез нови безконтактни термометри. Провеждат се анкети за досег с пътуващи или завръщащи се от чужбина. Потоците са разделени, като са определени 2 отделни входа само за персонала и 2 входа за пациенти.
  • Свижданията са забранени. Близките на пациентите могат да оставят надписани пакети в определени часове във временен пункт пред болницата.
  • Засилена дезинфекция – преминато е в режим от двукратна на 4-кратна дезинфекция на цялата болница - коридорите и отделенията. На входовете на сградата са поставени стойки с диспенсери за дезинфектант, с който пациентите, при влизане, да почистват ръцете си.
  • Служителите в триажния сектор са със специално работно облекло. Освен маски, персоналът на регистратурите е и със защитни очила. Работата с пациенти със симптоми на остри заразни заболявания ще се осъществява чрез специални защитни гащеризони и маски с филтър. Защитните облекла, маски и ръкавици са подсигурени за първо време.
  • Персоналът на болницата непрестанно се мониторира.

   Лечебни заведения „Медика“ вече са изградили сектор, който да се използва при необходимост за лечение на пациенти с COVID-19. Дейността на звеното ще започне, според указанията на министъра на здравеопазването, след като бъде издадена заповед. Секторът е приведен в готовност през миналата седмица и ще бъде съобразен с всички изисквания, които бъдат поставени. Готовността и наличната апаратура, с която лечебни заведения „Медика“ разполага са заявени при срещите на Областния оперативен щаб във връзка с вируса в началото от месец март насам.

   Без да призовава за помощ, „Медика“ е получила такава под формата на доброволци, които са в готовност. Списъкът с изявилите желание да помогнат с различни компетенции от области, които биха били полезни в кризисни ситуации продължава да расте. От ръководството на лечебните заведения изказват искрена признателност към тези истински българи, готови да се притекат на помощ на нуждаещите се. Това дава надежда, че преодоляването на кризата ще направи хората единни и отговорни в грижата си за обществото. Болница „Медика“ е получила  доброволни дарения от медицински маски, шлемове и други необходими материали. Те също са описани и скоро ще бъдат публично оповестени, тъй като към момента още фирми продължават да се свързват с болницата с желание да помогнат.

   Опасността от недостиг на апаратура и човешки ресурс, която се очертава при бързо развитие на пандемията в България, може да бъде преодоляна при стриктно спазване на мерките на национално ниво за ограничаване на разпространението на COVID-19. Поради тази причина от Лечебни заведения „Медика“ призовават за отговорност към себе си, близките си и останалите граждани!

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама