Днес е : Неделя, 27 Септември 2020

Близо 800 000 лева на месец повече ще плаща Здравната каса в Русе за извършени от болниците дейности

Публикация 24 Mar, 2020 / akcent.bg

Калоян Копчев: Проблемите със заплатите в болниците ще бъдат изчистени след извънредното положение

  Със  786 000 лева месечно повече ще разполага Здравната каса за болнично лечение в Русенско.  Това заяви пред Акцент.БТ директорът на РЗОК Калоян Копчев след като бе подписан миналата седмица Националният рамков договор, валиден до края на 2022 година.

  При бюджетирани 54 600 000 млн. лева за 2019 година, то за тази и следващата са предвидени 62,5 млн. лева.

  Те ще бъдат разпределяни между 8-те болници в областта, като повече от средствата ще бъдат за МБАЛ Канев, МБАЛ Медика, болницата в Бяла, Онкодиспансера и Тубдиспансера.

  Сегашната ситуация обаче създава и проблеми на болничните заведения, споделя Копчев. Ограниченията за движение и посещения на болничните заведения и лекарските кабинети не позволява да бъдат изплащани обичайните до този момент суми.

   НЗОК, респективно РЗОК купуват извършени от болниците дейности. Не се раздават просто пари върху месечни нужди да болничните заведения, обяснява директорът на Касата в Русе.

  В Писмо до директора на РЗОК изп. директор на УМБАЛ „Канев” Иван Иванов иска месечно изплащаните досега средства, независимо че не са изработени по направления от Здравната каса, да бъдат гарантирани.

  Дори и да имам желание, нямам правомощия за това, коментира Копчев. При невъзможност да бъде изхарчен  месечният лимит /независимо от причините/, то остатъкът се прехвърля в следващия месец. Така предвидените средства остават в болничното заведение, просто се разходват по-късно.

   Вече е регламентирано, че 50 на сто от приходите се харчат за заплати на персонала. От тях 80 на сто трябва да отиват за медицинския персонал, включително и за санитарите. Пак от тези средства 64 процента пък трябва да получат лекарите- специалисти.

   Ситуацията е извънредна и трябва всеки да сподели неудобствата, смята Копчев. Проблеми с финансите имат  и личните лекари, които в този период не могат да извършват профилактични прегледи, които се плащат по Здравна каса, не могат да получават и пари от таксата за посещение. Намаляват приходите и на лекарите – специалисти заради силното ограничение на пациентите и на посещения в кабинетите.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама