Днес е : Петък, 29 Май 2020

Отворено писмо до академичната общност в България

Публикация 23 Mar, 2020 / akcent.bg

       УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

   Поводът за това писмо е статията „Светът след коронавируса“ от Ювал Ноа Харари – историк, писател и футуролог, чиито книги са международни бестселъри. В края той пише:

 „Човечеството е изправено пред избор. Ще тръгнем ли по пътя на разединението или ще поемем онзи на глобалната солидарност? Ако изберем разединението, това не само ще удължи кризата, но вероятно ще доведе до още по-лоши катастрофи в бъдеще. Ако изберем глобалната солидарност, това ще бъде победа не само над коронавируса, но и срещу всички бъдещи епидемии и кризи, които биха могли да нападнат човечеството през 21 век.“

Това е в сила и за академичната общност в България.

Как ще търсим изход от ситуацията – поединично или заедно?

   Ние сме за ВТОРИЯ вариант и затова ще споделим с вас скромния ни опит с молба и вие да направите същото.

В резултат на дългогодишната активна дейност на Центъра за иновационни образователни технологии и Центъра за дистанционно обучение, в Русенския университет са създадени условия за ефективно дистанционно обучение. На платформата за                     е-обучение на университета са публикувани лекциите и упражнениятa на повече от 1200 дисциплини и техния брой непрекъснато расте. Увеличава се броят на интерактивните мултимедийни учебници и видео-лекциите. Имаме 10 виртуални лаборатории. Проведохме online обучения за работа с виртуални учебни зали - BigBlueButton, Office 365 – Microsoft Teams и др., в които участваха близо 2/3 от преподавателския състав. Благодарение на това, много преподаватели вече стартираха успешно дистанционно обучение и техният брой непрекъснато се увеличава. С две думи - пренастройваме учебния процес на дистанционни релси, защото не е ясно, докога ще продължи тази пандемия, а за нулев семестър не бива даже и да мислим!

   Вече трети ден, екип от университета изготвя на 3D принтери предпазни шлемове за медиците в Русе и страната.

   Тази пандемия неминуемо ще забави някои производства, а други, вероятно, ще бъдат спрени. Това ще се отрази негативно на икономиката, което и ние ще почувстваме.

   Но пандемията неминуемо ще отшуми и производството ще трябва бързо да влезе в предишния си, а може би и в по-ускорен ритъм. Но това няма как да стане без нашите сегашни студенти и утрешни специалисти.

   ЗАТОВА НАШЕТО ПРОИЗВОДСТВО НЕ БИВА ДА СПИРА И ОЩЕ ОТСЕГА ТРЯБВА ДА ЗАРАБОТИ НА ПО-БЪРЗИ ОБОРОТИ. Става дума за производството на учебни ресурси с високо качество и за тяхното предоставяне на студентската аудитория със средствата на синхронното и асинхронното дистанционно обучение. Ангажирайки колегите си с конкретни задачи ние решаваме и друга задача – предотвратяваме някои вредни за психиката последици от изолирането и бездействието.

   Убедени сме, че ЗАЕДНО, опирайки се на традициите и използвайки образователните иновации, ще преодолеем и тази криза и ще излезем от нея по-добри, по-силни и по-сплотени!

           ПАЗЕТЕ СЕБЕ СИ, СВОИТЕ БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛИ!

       БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!                       

             Чл.-кор. Христо Белоев

        Ректор на Русенския университет

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама