Днес е : Сряда, 19 Януари 2022

От утре „безцелното“ движение извън дома е забранено

Публикация 20 Mar, 2020 / akcent.bg

На входовете и изходите на градовете се създават пропускателни пунктове и няма да се допускат коли без неотложна работа

   От 00.00 ч. утре със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев е абсолютно забранено посещението на паркове, градини, детски площадки, и всякакви обществен съоръжения от открит и закрит тип. Това стана ясно по време на брифинг днес на Националния оперативен щаб.

   Ананиев обясни, че хората с кучета ще бъдат допускани на определени места в парковете за определено време,  за да разходят домашните си любимци, но няма да се допуска скупчване на хора.

   Също така ще бъдат изградени контролно-пропускателни пунктове на входовете и изходите на градовете. През тях ще могат да преминават само хора, които докажат „неотложност“ на посещението си. Тоест само по работа, по здравословни причини и ако човек се прибира към дома си. Те ще трябва да предоставят служебна бележка от работодател, медицински документ или лична карта.

   Засега тези мерки са в рамките на извънредното положение, но може да бъдат удължени, обяви председателят на оперативния щаб ген-майор Венцислав Мутафчийски.

   Въвежда се и друга забрана – хора до 60-годишна възраст не могат да посещават магазини и аптеки между 8.30 и 10.30 ч. Този час остава свободен за по-възрастните, като според Мутафчийски от веригите са дали становище, че в този часови диапазон има най-малко посещения, а така ще бъде безопасно за най-уязвимата на вируса група хора - пенсионерите.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама