Днес е : Неделя, 27 Септември 2020

След аутопсията: Шофьорът от Пиргово, работил в Банско, е починал от белодробна емболия

Публикация 20 Mar, 2020 / akcent.bg

 

   Смъртта на шофьора, който вчера почина в Пиргово, е настъпила вследствие белодробна тромбозна емболия. Информацията на Акцент.БГ потвърди и областият управител Галин Григоров. Това е установила аутопсията на завърналия се завчера от Банско 60-годишен мъж. Не намерих никаква находка, която да се свързва с корана вирус, заяви пред Акцент.БГ съдебния лекар д-р Пламен Димитров. Взети са проби и резултатите от тях ще показат дали починалият е бил носител на вируса.

   Както вчера първи Акцент.БГ писа, мъжът е починал у дома си, след като е повръщал. Това е опасно и внезапно заболяване, категорични са медици. В случая може да е от възпаление на белите дробове, както и от сърдечен проблем. Няма клинична картина, която да подсказва възпаление на белите дробове и вирусна зараза.

 

   Тромбоемболия на белодробната артерия (белодробна емболия) - запушване на артериите на белодробната циркулация с образуването на кръвни съсиреци във вените на белодробната циркулация и дясното сърце, донесено с кръвния поток. В резултат на това се спира подаването на кръв към белодробната тъкан, се развива некроза (тъканна смърт), инфаркт, пневмония и дихателна недостатъчност. Увеличава се натоварването на дясната част на сърцето, се развива циркулация на дясната камера: цианоза (синя кожа), оток на долните крайници, асцит (натрупване на течност в коремната кухина). Заболяването може да се развие остро или постепенно, в продължение на няколко часа или дни. В тежки случаи, развитието на белодробна емболия се случва бързо и може да доведе до рязко влошаване и смърт на пациента.

   Всяка година 0,1% от световното население умира от белодробна емболия. По отношение на смъртността болестта е по-ниска само от ИБС (исхемична болест на сърцето) и инсулт. Пациентите с белодробен емболизъм умират повече от тези със СПИН, рак на гърдата, простатната жлеза и са пострадали при събитията в пътното движение. По-голямата част от пациентите (90%), починали от белодробна емболия, не са имали правилна диагноза навреме и необходимото лечение не е било проведено. Белодробната емболия често се появява там, където не се очаква - при пациенти с некардиологични заболявания (травми, раждане), усложняващи хода им. Смъртността при белодробната емболия достига 30%. С навременното оптимално лечение смъртността може да бъде намалена до 2-8%. [2]

  Проявлението на заболяването зависи от размера на кръвните съсиреци, внезапност или постепенно настъпване на симптомите, продължителността на заболяването. Курсът може да бъде много различен - от безсимптомно до бързо прогресиращо, до внезапна смърт.

   Белодробна емболия - болест на призрак, която носи маска на други заболявания на сърцето или белите дробове. Клиниката може да е като инфаркт, наподобява бронхиална астма, остра пневмония. Понякога първата проява на заболяването е нарушена циркулация на дясната камера. Основната разлика е внезапното начало в отсъствието на други видими причини за недостиг на въздух.

   Белодробната емболия обикновено се развива в резултат на дълбока венозна тромбоза, която обикновено предшества 3-5 дни преди началото на заболяването, особено при липса на антикоагулантна терапия.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама