Събота, 30 Септември 2023

Близо 1000 ученици в Русенско са без компютър или без интернет

Близо 1000 ученици в Русенско са без компютър или без интернет
Публикация   10:28     15 Март, 2020 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     1077

   985 са учениците в Русенско от общо 21 196 от 1-ви до 12 клас, които или нямат компютър /мобилно устройство/, или интернет. Това е събраната информация от РУО преди понеделник, когато предстои да стартира дистанционно обучение в 42 русенски училища и 28 в областта.

  Биз интернет свързаност са 1063 ученици- с увреждания, социално слаби, както и такива, семействата на които не разрешават ползването на интернет. Такива ученици има в периферията на града- в училищата: "Ангел Кънчев"-

   От 17 март, вторник, по БНТ 2 започва излъчването на телевизионни уроци за най-малките ученици.

   Отлагане на изпити няма да има.

   Най-късно до утре сутрин училищата трябва да са направили своята организация за дистанционното обучение.

   Това съобщи просветният министир Красимир Вълчев в неделя по БНТ.

   "Стартираме от утре с дистанционно обучение, това, което ми докладват, е че над 90% от училищата са готови, във вторник-сряда предполагам, че всички ще бъдат готови. Това не означава, че 100% от учениците ще се включат още в първия ден, но целта ни е максимално деца да се включат в дистанционната форма на обучение. Подкрепата на родителите е много важна и сега", каза Вълчев.

   Засега няма да има отсъствия.

   Той апелира всички родители особено на децата в начален и прогимназиален етап да се ангажират с осигуряването на дистанционната форма на обучение, да следят какви задачи се възлагат на децата.

   Според министъра дистанционната форма на обучение предлага множество различни форми на организация.

   "При традиционната форма един учител работи с един клас или паралелка. Тук може двама учители да работят с две паралелки, може един учител да се присъедини към урока на друг учител, на друго училище. Най-късно до утре сутрин училищата трябва да са направили своята организация. Има достатъчно безплатни електронни платформи, другото необходимо са образователните ресурси - филмчета, клипчета, тестове", допълни той.

    Вълчев уточни, че засега ваканцията остава до 29 март като нещата се решават ден за ден в зависимост от ситуацията.

   С грипната ваканция вече имаме 22 неприсъствени дни средно в училище - близо 14-15% от учебната година. В университетите е по-малко, тъй като за тях не бяха задължителни мерките. Нулевата година не се обсъжда като възможност, каза министърът.

   Не се мисли и за отлагане на изпитите.

   "Не обмисляме отлагане на изпитите. Мисля, че те са най-малкият ни проблем. Най-скорошното ни решение, което трябва да вземем, е за пролетната ваканция. Вървим по-скоро до ограничаването й до почивните дни около Великден”, каза още Вълчев по Нова тв.

   Той призова всички учители, директори, училища за взаимопомощ. Според него се вижда голямото желание на хората да си помагат едни на други. И призова учителите да помогнат на колегите си. "Ние самите не можем да осигурим толкова помощ, отколкото те самите могат да си помогнат помежду си", категоричен беше министър ВълчевКоментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още