Днес е : Четвъртък, 22 Октомври 2020

ЕС обяви 37 млрд. евро инвестиции и повече свобода за разходи за борба с коронавируса

Публикация 14 Mar, 2020 / akcent.bg

  Европейският съюз обяви инициатива за инвестиции в размер на 37 милиарда евро като част от пакета мерки за защита на икономиките на блока от последиците от коронавируса, предаде "Ройтерс". Новината беше съобщена от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

  Сред другите стъпки, които еврокомисията ще предприеме, са предоставяне на повече гъвкавост за бюджетните дефицити и държавната помощ, посочи Фон дер Лайен по време на пресконференция.

  ЕС освен това ще използва 1 милиарда евро, за да гарантира заеми до 8 милиарда евро за 100 хил. засегнати фирми в областта на туризма, търговията на дребно, транспорта и други затруднени сектори.

   "Сигурна съм, че Европейският съюз може да издържи на този шок. Но всяка държава членка трябва да поеме пълната си отговорност и Европейският съюз като цяло трябва да бъде решителен, координиран и единен", подчерта Фон дер Лайен.

  Тя добави, че пълното затваряне на европейските граници не е желателно, предаде БТА. По нейните думи би било оправдано да бъдат предприети допълнителни санитарни мерки по границите. Едностранните мерки не са добро решение, коментира Фон дер Лайен. Не можем да спрем заразата, но е възможно и много важно да забавим скоростта на разпространението й, добави председателят на комисията.

           Повече свобода за разходите

    Еврокомисията е готова да активира клауза във фискалните правила на ЕС, която ще разреши временно прекъсване на бюджетните ангажименти за най-засегнатите от кризата с коронавируса страни, посочи изпълнителният зам.-председател Валдис Домбровскис. Той уточни, че свободата, предложена на държавите членки за разходите, не значи пълно прекъсване на фискалните правила на ЕС, но ще разреши много по-големи разходи и евентуално прекъсване на бюджетните ангажименти, поети от правителствата в блока.

   Разходите, които може да бъдат изключени от националните бюджетни цели, определени от ЕС, включват пари за засегнати от кризата фирми, работници, закупуване на медицинско оборудване и подкрепа за затруднените сектори, като търговия на дребно, транспорт и туризъм, обясниха служители. Държавите ще трябва да уведомяват за други разходи, например възстановяване на пари за отменени събития, а еврокомисията ще реши дали да ги изключи от прилагането на фискалните правила на ЕС според случая, допълниха те.

   Изпълнителният зам.-председател Маргрете Вестагер, посочи, че правителствата в ЕС може да трябва да предоставят държавна помощ в "много по-голяма степен" заради кризата и че Брюксел ще създаде процедура по този въпрос това много бързо.

   Тя освен това каза, че Европейската комисия ще изготви схема за компенсация за туризма, хотелиерството и транспортния сектор и ще даде на правителствата възможност да гарантират, че банките имат достатъчна ликвидност.

   Вестагер добави, че има много начини правителствата да помогнат, без да се нуждаят от одобрение за държавна помощ, и даде пример с предоставянето на субсидии за заплати или прекъсване на плащанията на корпоративни данъци или данък добавена стойност.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама