Вторник, 26 Септември 2023

"Tекстилът е новата пластмаса": Брюксел с нови идеи за намаляване на отпадъците

Публикация   17:11     11 Март, 2020 /     akcent.bg   /     672

   Европейската комисия обяви в сряда, че ще въведе нови цели за намаляване на отпадъците и закони за устойчивост, които да гарантират, че продуктите на пазара на ЕС са рециклируеми, подлежат на поправка и са изработени така, че да съществуват по-дълго време, предаде "Ройтерс", посочвайки, че това е един от плановете за намаляване наполовина на отпадъците до 2030 г.

   Според него еврокомисията ще представи ново законодателство за забрана на унищожаването на непродадени трайни стоки и за ограничаване на еднократното използване и преждевременното излизане от употреба на продуктите, насочено особено към електронните устройства.

  Секторът има "голямо влияние" и "постоянно се разраства", посочи Виргиниюс Синкявичюс, еврокомисар по околна среда, океани и рибарство, като добави, че ЕС иска да въведе общо зарядно устройство за мобилните телефони.

  Еврокомисията ще насочи вниманието си и към текстилната индустрия. Едва 1% от текстилните продукти по света в момента се рециклират, а по думите на Синкявичюс "текстилът е новата пластмаса".

  Умишлено добавената микропластмаса ще бъде ограничена, а мерки ще направят рециклираното съдържание и намаляването на отпадъците задължителни.

  Еврокомисията ще предложи също нова регулаторна рамка за батериите и свръхопаковането, постепенно премахвайки непрезаредимите батерии и ограничавайки отпадъците от пакетиране.

  Планът трябва да бъде одобрен от държавите членки и от Европейския парламент.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha