Днес е : Четвъртък, 2 Юли 2020

Гешев чакал първата порция сделки от миналото. За 100 предприятия

Публикация 05 Mar, 2020 / akcent.bg

"Ако аз инициирам изменения в закона за адвокатурата, ще започнат едни писма до ЕК как съм привърженик на Ленин, Сталин..."

Главният прокурор Иван Гешев чакал всеки момент първата "порция" проверени от ДАНС приватизационни сделки. Ставало въпрос за 100 предприятия - за сделки с най-големите активи, а не най-скъпите. 

  Това заяви самият Гешев в интервю за Петър Волгин по БНР. Както обикновено и това изобилстваше с "програмни речи" за несправедливост, любовта към дребния човек, ролята на прокуратурата като закрилник на онеправданите и пр. Не бяха подминати и дежурните "олигарси".

   "Надявам се, че ще върнем голяма част от чувството за справедливост. Разбира се, няма как да се върне в пълния обем чувството за справедливост", започна Гешев на въпрос за приватизационните сделки, проверявани многократно назад във времето и в голямата си част с изтекла давност.   След което даде пример за това защо нямало да се върне "в пълен обем това чувство": завод в Троян фалирал, а мъж се обесил, защото не могъл да направи бала на детето си. "За масовия български гражданин, част от които съм и аз, е разбирането, че този преход беше бандитски", заяви гражданинът Гешев.   Защо е цялото усилие при изтекла давност, попита Волгин.

   И получи в отговор: "Част от нашата народопсихология е да кажем как нещо не може да стане. Но обективно трябва да се каже, че при този криминален процес широк кръг от граждани получиха пари. И сега имат интерес такъв анализ да няма. И затова се развиват тези, че няма смисъл, изтекла е давността, три пъти се проверявало. Както е казал народът: каквото и да ти кажат, става въпрос за пари." И допълни, че "при следприватизационния контрол ще излязат много сделки. Давността не е изтекла."

"Чакам в близките дни първатата порция проверени - 100 предприятия - "Кремиковци", "Бобовдол" и т.н. - сделките с най-големи активи", заяви още Гешев. Ако наистина се проверяват предприятията с най-много активи, то и "Булгартабак" би трябвало да е в тази "порция". Но Гешев не го назова.    А какво са правили вашите предшественици? - бе попитан още. С уточнението: те няма ли да бъдат проверявани. И тук Гешев даде заявката:

   "Това ще е втората част от работата ни. Първата е анализът от ДАНС. Първо по тези 100 случая - какво е направила прокуратурата. И ще установим, ако е имало нарушения от страна на колеги."

   Бе попитан и за т.нар. къща в Барселона. Прави ли проверка прокуратурата.

   "Каквото и да говорят анархо-либералните кръгове, че главният прокурор е една всевластна фигура и всички маршируват под строй и влизат с "Тих бял Дунав..." в офисите си - това е пропаганда. Българският главен прокурор задава целите", започна с отговора си Гешев. 

    И все пак заговори по съществото на въпроса:

   "По този случай, както по всеки друг, няма да бъдат правени компромиси, ще се работи по еднакъв начин. Гражданите ни плащат заплатата и трябва да ги убедим, че няма разлика в подходите. Имат разбирането, че за едни хора, които не разполагат с връзки, законът се прилага по един начин, а за други - по друг. И това до някаква степен е вярно."

   Та по въпросния случай щяло да се изисква информация от испанските власти, снемане на обяснения "при необходимост" и от премиера, искане на информация за банкови трансакции и т.н.

   "Трябва да покажем на българските граждани, че сме обективни", възкликна отново Гешев.

   После събеседниците преминаха на тема консултациите при президента Румен Радев за изменения в Конституцията, касаещи мястото на държавното обвинение. Въпреки че сам отдавна обяви, че прокуратурата прекъсва всякаква комуникация с "Дондуков" 2 след изнесените СРС-та с участието на държавния глава, и днес Гешев изрази недоумение защо не го канят на тези консултации в президентството.

   "Изразявам личното си становище като главен прокурор - каква е целта. На мен ми прилича на нещо като "не може да няма проблем - намерете го". Защо не е поканена прокуратурата да даде становища?

   Иначе канят различни НПО-та, хора от мрежата на подсъдимия Прокопиев - медии и НПО, адвокати на престъпници. Не може едни хора, които са от едната страна на процеса, да решават за другата страна от процеса. Ако аз инициирам изменения в закона за адвокатурата, ще започнат едни писма до ЕК как съм привърженик на Ленин, Сталин...", заяви Гешев, недоволен от това, че адвокатска организация бе поканена в дискусиите.

   След което Гешев продължи в типичния си стил:

   "Искат да ми забранят да изказвам лично мнение! Това е все едно боксьор да поиска да бъдат вързани ръцете на противника му, защото не харесва стила му на игра."

    На въпрос защо се създава впечатление, че се арестуват само кадри на ВМРО (коалиционен партньор на ГЕРБ), Гешев пак заговори за независимата прокуратура:

"Нашата преценка е на база това дали някой е нарушил закона, а не от коя партия е. Ние не съобразяваме действията си с политическите последствия."

Бе му напомнено обаче, че няма арестанти от ГЕРБ. На което Гешев отвърна, като изброи стари случаи с арестувани членове и на ГЕРБ, но до един преди неговия мандат.

         После пак изтъкна:

   "Главният прокурор не се интересува от рейтинга. Политиците живеят с мисълта, че трябва да бъдат преизбрани. Аз имам 7-годишен мандат и трябва да свърша работата. Нямам амбиции към сферата на политиката. Нямам амбиции да говоря едно, а да правя друго. Без да се обиждат."

   Дойде и въпрос - защо не харесвал "умните и красивите".

   "Тези хора са ми безразлични. По няколко причини не са ми симпатични. Аз обичам страната си, хората си, родината си - а те мразят страната си, презират хората, а искат да ги управляват. Това е шизофренно. Аз не обичам да ми казват какво мога да мисля - кое е правилно, кое не. Казвам становище, което е истина, а те ме карат да се извинявам за това", изрази "безразличието" си в отговор Гешев.

   Не каза обаче "кои други олигарси да се притесняват" в отговор на друго питане. Но разви тезата за "глупавите" и "умните" олигарси: "Нямаме план кои олигарси да арестуваме. Първо доказателствата. Има повод да се притесняват - два типа - по-глупавият, натрупал пари от времената на прехода, и ще се разбере и със следващите, и със следващите политици. Това развращава политическата среда. Другият тип олигарси изградиха една мрежа от НПО, партии, медии - "умният тип". Прокарват си собствените финансови и политически интереси."

   На тема шпиони, русофили и русофоби се заяви като български патриот и "български ястреб".

  "Обичам си страната, обичам си хората... Слушам руска музика - "Любе", завършил съм паралелка с руски език, владея руски. Въпросът е да защитаваме нашия национален интерес. Няма голям - малък брат."

   "Аз съм български ястреб", заяви в коментар на това, че бил определян като "американски ястреб". 

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама