Днес е : Четвъртък, 26 Ноември 2020

Италия затваря всички училища и университети заради коронавируса. Той е претърпял близо 150 мутации

Публикация 05 Mar, 2020 / akcent.bg

Осигуряването на достатъчно места за интензивно лечение се оказва огромен проблем за страната

  Италианското правителство взе решение да затвори всички училища и университети в страната до средата на месец март заради разпространението на новия коронавирус, съобщава агенция ANSA, цитирана от Independent.

  Осигуряването на достатъчно места за интензивно лечение се оказва огромен проблем за страната, каза на пресконференция италианският премиер Джузепе Конте.

   По думите му в Северна Италия ситуацията с болестта се е влошила заради "лошо управление" на протоколите за сигурност в една от местните болници, коментира журналистът от Repubblica Антонело Герера, посочва още изданието.

      Коронавирусът е претърпял близо 150 мутации

от началото на избухването на заболяването в Китай в края на 2019 година, съобщава изследване, публикувано в National Science Review..

  Учените установили,  че вирусът е разделен на два подвида - "L" и "S", които се отличават със своята агресивност.

За целта са били анализирани 103 обществено достъпни генома на COVID-19 и са открити 149 изменения на щама, по-голямата част от които са станали през последните месеци.

Изследването показва,  че подвид "L" се среща най-често (при 70% от заболелите), а "S" - при 30%.

Вирусът от първия подвид се е срещал най-много в началото на избухването на заразата в Ухан, като честотата му е намаляла в началото на януари. 

Според авторите на доклада  човешката намеса е оказала силно селективно въздействие върху подвид "L", който е по-агресивен и се разпространява по-бързо.

  В сравнение с него вирусът от подвид "S", който е еволюцонно по-стар и по-слабо агресивен, вероятно се е разпространил по-широко заради по-малкия натиск върху него, пише още изданието.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама