Днес е : Неделя, 7 Юни 2020

Медицинските маски скочиха от 10 ст. на 6 лв. за брой

Публикация 26 Feb, 2020 / akcent.bg

   Санитарните маски, които от три седмици не могат да се намерят в аптечната мрежа, вече се намират на отделни места, но на значително по-висока цена. Обикновената санитарна маска, която се продаваше между 7 и 20 ст. сега може да бъде намерена на късмет на цена от 2 до 6 лв..

  Продаваната кутия маски, съдържаща между 150-170 бр. маски скочи от 10 лв. на 60 лв. Информацията потвърдиха и собственици на аптеки в Русе. Продажбата на маски заля и интернет пространството, където кутията , тигна до колосалната цена от 300 лв.

  В момента има свръхпотребление на маските, и затова инцидентно могат да се намерят. Според него това е и в основата търговци да се възползват от създалата се ситуация и да търсят бързо забогатяване, възползвайки се страха на нацията, която отключи и параноята в доста хора, особено след като коронавирусът навлезе в Италия.

   „Ние ги продавахме по 7 ст. Сега има по лев, лев и нещо на едро се продава бройката. Аз също имам предложение за такива цени, но не ги купувам. Те се предлагат от случайни хора, които не се знае от къде са ги намерили и най-вероятно нямат и право да ги търгуват с медицински изделия. Спекулантите много бързо се появиха“, коментира той и предупреди, че в мрежата има маски с неясен произход.

   Покачването на цената на маските се дължи и на факта, че тя е повишена още от производителя.

   „Още от завода тръгват на 6 – 8 долара на една маска. Цените на маските всеки ден се променят. Някои използват момента, за да забогатеят, защото става дума за стотици хиляди левове“, добавя още той и припомня, че медицинските санитарни маски не е сигурно дали могат да ни предпазят от коронавируса, но е сигурно, че ние може да предпазим околните.

   „Вирусите могат да проникнат през очите, през храносмилателния тракт, чрез замърсени лице, ако си пипнете устата или очите. Затова хигиената е много важна и дезифектантите свършиха. Днес разпродаваме последните“, обявява Костов и добави, че там още не са се появили спекулантите.

   Има и недостиг на термометри, които също се търсят усилено. Първи са свършили инфрачервените термометри, като вече дори и в складовете няма наличности от тях.

  За първи път вече изчезва и основното противовирусно средство срещу и за лечение на грип. Аптекарят казва още, че има информация, че се очаква да ни връхлети втора грипна епидемия.

   БГНЕС направи проверка в няколко аптеки. В едната нямаше никакви маски. Фармацевтите посъветваха да си мием често ръцете и да пием витамин С, както ида използваме често мокри кърпи и да избягваме да пипаме лицето си.

   В друга аптека намираме маски. Те обаче са за прах. Въпреки това те са на цена от 1 лв.

   Фармацевтите признаха пред нас, че те са с нова цена, но въпреки това се търсят./БГНЕС

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама