Днес е : Вторник, 22 Септември 2020

Слова и венци на Паметника на Свободата по случай Освобождението на Русе

Публикация 20 Feb, 2020 / akcent.bg

Снимки: Румен НИКОЛАЕВ

  На площад „Свобода“ Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев след панахидата в храма "Света Троица" и възстановката пред църквата прие почетния караул и приветства жителите на града. В словото си президентът заяви:

   „ Историята пази тревожни и трудни дни като спомен от руско-турската война, но мъчителното очакване на русенци за съдбата на отечеството приключи на светлия 20 февруари преди 142 години, когато генерал Тотлебен влезе в града. Но русенци се гордеят със своя огромен принос за освобождението на България, защото много преди освободителните руски войски да влязат в града русенци вече бяха свободни по дух, бяха свободни в своите мисли и действия. Бяха свободни в мечтите си за една силна, свободна и достойна България. Затова днес заедно честваме русенските възрожденци и революционери, многобройните ваши предци, които се вляха в редиците на българското опълчение. Поклон пред тяхната памет!

  Президентът заяви още: „Не случайно вашите предци превърнаха бързо Русе в център на икономически и културен подем. Думите „за първи път“ се превърнаха в една от емблемите на Русе. Русе се превърна в европейската врата на България. Затова аз съм изключително доволен, че вие, техните наследници продължавате тази традиция. Аз съм сигурен, че сплотени около новото общинско ръководство Русе ще продължи с още по-бързи темпове като икономически, образователен, културен, туристически център, като важен елемент от дунавската стратегия.“

   В края на словото си Румен Радев сподели: „Днес очаквам с нетърпение да се срещна и с младите хора на Русе. Без съмнение ще говорим за бъдещето. За бъдещето на вашия град. За тяхното бъдеще. За бъдещето на България. А наша задача е ние всички обединени заедно да правим така, че прекрасните ваши млади хора да се чувстват пълноценни, да учат в Русе, да живеят в Русе, да сбъдват своя талант, потенциал и мечти в Русе. Нека с общи усилия заедно го постигнем. Вярвам в бъдещите добри дни за Русе, които тепърва предстоят.“

   От своя страна в обръщението си  към жителите на Русе пред паметника на Свободата кметът на града Пенчо Милков заяви: „На тези барелефи можем да видим някои славни мигове от отхвърлянето на робските вериги. Сцени от сраженията на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на Бузлуджа, връчването на Самарското знаме и отбраната на връх Шипка.

  Този път шествието не спря, както обичайно на 20 февруари пред жертвеника с Вечния огън. Дължим им не само памет, но и отдавна належаща грижа за Пантеона, затова традицията ще продължи след ремонта на светинята.

  В нашия град почиват тленните останки на едни от символите на националното ни освобождение – авторът на „Записки по българските въстания“ Захарий Стоянов, Любен Каравелов, Панайот Хитов, Баба Тонка, Стефан Караджа, Панайот Волов и много други. Костите им са тук, но пазим ли духа им?...

  Изпълнени сме с дълбока признателност към руските войници, на чийто устрем и героизъм дължим свободата си. А колко често си припомняме подвига на опълченците, освен на празници?...“

   По-нататък кметът Милков изтъкна, че отхвърлянето на оковите зависи от нашите задружни сили. А ние русенци, като горди следовници на героите имаме историческа задача, която трябва да изпълним. Да сме принципни, единни и добри. Горди и привързани към родното място. Да не забравяме, че скоро след Освобождението много от технологичните нововъведение намират първото си приложение в Русе – европейската порта на България.

   „Сега на нашите плещи тежи достойното въвеждане на града ни във века на иновациите. Вярвам, че дължим на Русе най-доброто, на което сме способни“, допълни градоначалникът.

   Институции, партийни и  обществени организации и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Свободата и си обещаха да не забравят паметната дата, когато Русчук стана Русе.

  По време на словото на президента група организирани младежи, които бяха се вмъкнали сред  официалните гости,  започнаха да освиркват и да викат "Оставка". Това принуди граждани, охраната на президента и полиция да ги отстрани от събралите се да почетат загиналите за свободата на Русе.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама