Днес е : Сряда, 12 Август 2020

В държавата вече има трима силни мъже, смятат политолози

Публикация 18 Feb, 2020 / akcent.bg

Коментар на социолога Андрей Райчев и политическия анализатор Георги Харизанов

   Войната между институциите в държавата продължава. Вчера президентът Румен Радев коментира, че премиерът Борисов се опитва да прехвърли отговорността за подслушването на друг, както винаги правел.

  Изказването му бе по повод думите на Борисов, че няма нищо общо със СРС-ата, в които се чува гласът на президента.

   Премиерът от своя страна отговори, че не е подслушвал президента и по никакъв начин не е давал разрешение за това.

   "В последно време най-непредвидим в междуинституционалната война се оказва президентът Радев. Не съм сигурен, че опитът да бъдат подменени фактите ще сработи. Специализираната прокуратура разследва Военновъздушните сили по съмнения за корупционни сделки за много пари с частни компании. А разследваните от своя страна водят разговори с президента", коментира в студиото на "Здравей България" Георги Харизанов от Института за дясна политика.

  По думите му твърденията, че ДАНС подслушва българския държавен глава били "дълбоко неверни".

  "От изявленията на прокуратурата става ясно, че разкритата информация до момента е само началото. Затова е разбираема и тази изнервеност от страна на Румен Радев. Той се опитва да се изкара като жертва", допълни още той.

   Пред  Нова тв. социологът Андрей Райчев отбеляза, че има нов политически фактор в държавата. И това е главният прокурор Иван Гешев.

  "Това няма как да не доведе до разместване на пластовете. От двама силни мъже, станаха трима. И между тях не може да няма искри. А идеята, че Гешев е зависим от определени фактори не се потвърди", посочи той.

  "Борисов мечтае Радев и Гешев да се сбият, Радев мечтае Борисов и Гешев да се сбият, а Гешев пък не желае никой да му дава акъл". Така Райчев коментира отношенията между премиера, президента и главния прокурор.

  Според социолога докато Борисов и Радев обаче мислят за предстоящите избори, то Гешев се еманципирал.

  "Главният прокурор Иван Гешев има нов стил, той е с друг начин на мислене и набира сили. Не смятам, че е зависим от някого. Имаме нова политическа ситуация. Нека не я коментираме със старите щампи", каза още Андрей Райчев.

   По-рано главният прокурор Иван Гешев отбеляза пред Нова тв, че той и прокуратурата знаят какво трябва да свършат и искали да дадат на българските граждани това, което очакват.

  А двамата гости в студиото на "Здравей, България" се обединиха около тезата, че е изключително важно напрежението между институциите в държавата да не се отрази на обществото.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама