Днес е : Четвъртък, 2 Юли 2020

МВФ предлага увеличаване на максималния осигурителен доход в България

Публикация 14 Feb, 2020 / akcent.bg

Добра стъпка ще бъде и повишаване на имотните данъци, смятат оттам

   Международният валутен фонд предлага увеличаване на максималния осигурителен доход в България, без обаче да се премахва настоящият плосък данък. Това заяви днес Джейу Лий - ръководител на мисията на организацията в България, цитиран от БНР. 

   Експертите на МВФ са в страната от 4 февруари за годишната им инспекция. Визитата им приключи днес. През това време те са имали срещи с представители на правителството, БНБ, бизнеса и неправителствените организации. 

   Резултатите от проверките на Фонда бяха публикувани днес на страницата на финансовото министерство. Докладът е изпълнен с похвали за консервативната фискална политика на българското правителство. Отчитат се добрите показатели на икономиката ни, но и се отправят предупреждения за забавянето ѝ. 

   Изрично е подчертана нуждата от реформи, които да подкрепят растежа и инвестициите в хората. Като основни предизвикателства пред България са отбелязани разликата спрямо високите нива на доходи в останалите страни от ЕС.

   "В този контекст, постигането на по-приобщаващ растеж и по-бързото сближаване на доходите изискват всеобхватни структурни реформи, включително за подобряване на управлението, намаляване на недостига на работна сила, подобряване на образованието, както и понижаване на неравенството", пишат още в доклада си от МВФ.

   Експертите коментират и огромния излишък на страната по текущата търговска сметка. Според тях част от тези средства трябва да се инвестират обратно в икономиката за преодоляване на изоставането по отношение на доходите. 

   Друга основна препоръка - намаляване на значителните разлики между дължимия и събран ДДС и увеличаване на данъка върхи недвижимите имоти. Накратко - от МВФ казват на правителството да подобри ефективността си при събирането на приходите. Идеята за увеличаване на имотните данъци пък вече беше лансирана от финансовия министър Горанов. В България обаче тези ставки се определят от общините, а не от правителството.

   Експертите не пропускат да отбележат и че очакват "по-нататъшният напредък в укрепването на съдебната система".

   Що се отнася до човешкия капитал, който би трябвало да генерира успех на икономиката, от МВФ препоръчват допълнителни инвестиции в образование. По техни изчисления делът на субсидиране на образованието в България остава нисък на фона на средните нива за ЕС. 

   Като цяло повечето препоръки на експертите са синхронизирани с новата политика на МВФ за намаляване на неравенствата по света и за евентуално постепенно увеличаване на данъчната тежест. Още в самото начало на своя мандат като шеф на организацията - българката Кристалина Георгиева, обяви, че това ще бъде нейн основен приоритет като изпълнителен директор.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама