Днес е : Петък, 3 Юли 2020

Китай изненада с много повече жертви и заразени

Публикация 13 Feb, 2020 / akcent.bg

   Китай изненадващо обяви много повече заразени и починали от коронавируса COVID-2019, а специалисти предупредиха, че епидемията може тепърва да се влоши. Обяснението на Пекин е, че е въвел тестове с компютърен томограф и те са показали съвсем различни резултати.

   В провинция Хубей, епицентър на заразата, в сряда са починали 242 и са били регистрирани нови почти 15 000 случая. Това е драстична промяна спрямо предишния ден, когато случаите бяха 2015 заразени - най-малко от две седмици насам, и дадоха основание на местните здравни власти да прогнозират, че кризата може да приключи към април. На 12 февруари обаче бе поставен и нов мрачен рекорд, след като в понеделник бе регистриран предишният - 103 жертви. С новите данни починалите в Китай достигнаха 1310 души.

  Коронавирусът изглежда е силно заразен, но в едва около 18% от случаите се налагат някакви медицински грижи или дори могат да не се нуждаят от такива, съобщи "Вашингтон пост". Това означава, че 82% от заразените са с леки симптоми, което е повод за оптимизъм, но и че има хиляди хора, които вероятно остават нерегистрирани и разнасят COVID-2019. Това е и разликата с епидемиите от SARS или MERS, при които болните преминаваха по-тежко заразата и смъртността бе много по-висока. "Прилича на лоша настинка, мисля, че това е един подходящ начин да се мисли за него. Без да подценявам важността на случващото се, това е нещо средно между SARS и обикновена настинка", казва Матю Фриман, вирусолог от University of Maryland School of Medicine.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама