Днес е : Неделя, 27 Септември 2020

Биляна Кирова: Местното управление трябва да си върне доверието у гражданите

Публикация 13 Jan, 2020 / Румен НИКОЛАЕВ

Съветникът от БСП вярва, че ако хората са добри към животните, ще са по-добри и помежду си

   Биляна Кирова е ново лице в Общинския съвет. Тя е от Русе, на 26 години, Биляна е обвързана, с приятеля си имат домашен любимец. Завършила е  "Право" в Русенския университет, където е била активен член на Студенския съвет, ръководила е Комисията по култура и масови мероприятия. . Член е на БСП Русе от 2018 г.

 

   -  С какво се занимаваш професионално, защо избра БСП като партия, за да осъществяваш обществената си активност?

   Работя като юрисконсулт.  Избрах БСП, защото тази партия най-много се доближава до моите обществени възгледи, а и като станах нейн член се убедих, че изборът ми е правилен и че тук ми е мястото.

 - За кратко време стигна до Общинския съвет и стана общински съветник. На какво според теб се дължи?

  Смятам, че това се случи,  защото съм себе си и че съм отдадена на това, което правя. Но  най-вече на доверието, което ми гласува местното ръководство на БСП.

   -  Идеята за създаване на Комисия за връзка с обществеността не бе приета единодушно. Твоя ли беше?

   Не съм първоизточника на идеята за създаване на Комисия за взаимодействие с гражданското общество. Но смятам, че има с какво смислено да се занимава тази комисия.

  - Какво конкретно ще върши тази комисия и има ли капацитет да решава повдигнатите от гражданите проблеми?

   Комисията ще се стреми да обхване всичко- чрез нея да достигат повече предложения и инициативи на гражданите до изпълнителната власт, включително и жалби. Комисията няма възможност да решава сама проблеми, но може да спомага за вземане на най- добрите решения.

  -  Общинският съвет по принцип представлява избрани пряко от хората техни представители. Те не са ли достатъчни, за да представляват проблемите и предложенията на гражданите?

   Тази комисия е по-малка като численост и предполага по-голяма гъвкавост. Тя е част от ОбС. Но тук се предполага да има по-широка дискусия и обсъждане с неправителствени и други обществени организации. Не е възможно в рамките на така действащия общински съвет сега това да се случва.

   Първото и заседание ще е на 14 януари от 16.30 часа в Кръгла зала на Общината.

  - Пример как това ще се случва?

  Имах среща с представители на неправителствени организации в областта на социалната сфера. Там обсъдиха интересни идеи, които им предложих да отправят и към Комисията.

   Отсега искам да стане ясно, че в тази комисия ще разглеждат жалби и предложения, които са минали по законовия ред и не са намерили отговор или решения. Ще се разглеждат жалби на граждани от личен характер, които са и с определено обществено значение.

   - Няма как да отминем и темата за заплатите на общинските съветници, които предстои да се обсъдят и гласуват?

  За заплатите- определено законът не е перфектен, но трябва да се спазва. Нормално е и имам становище по въпроса, но смятам, че решението трябва да вземем на група на общинските съветници на БСП, с което ще излезем на предстоящата сесия.

   -  Участваш в още две постоянни комисии. Как се стигна до техния избор от твоя страна?

   Участвам в Комисия по законност, обществен ред и сигурност. В нея съм, защото съм юрист по образование. Завърших сред тримата с  най-висок успех от випуска и смятам, че имам необходимата професионална подготовка. Освен това и работата ми през последните 4 години е по специалността и имам вече добър опит. Колкото до Комисията по култура- родителите ми са музиканти и културният живот на града винаги е присъствал в нашето семейство. Закърмена съм с това и проблемите на културата в Русе са част от мен.

-    Кое искаш най-много много да промениш като член на Об.С, нещо, което не ти е харесвало или пък искаш да се случи в Русе?

   Най-важното нещо, което трябва да се промени, е апатичното отношението на русенци към проблемите на града. Това може да стане, като си възвърнат доверието в местното управление, след сериозна работа както на общинските съветници, така и на Общинския съвет като цяло и на общинската администрация.

   Още по- конкретно- смятам да работя активно за промяна на цялостната местна политика към животните и в частност към бездомните животни. Смятам, че ако сме по-добри към тях, ще бъдем по-добри помежду си.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама