Днес е : Понеделник, 26 Септември 2022

Сава Савов: Русенци няма да имат проблеми с водоснабдяването

Публикация 12 Jan, 2020 / akcent.bg

Управителят на дружеството благодари за коректността на потребителите за коректността им като платци

   -   Г-н Савов, темата за водата в момента и придобила сериозна обществена значимост в национален мащаб. Има ли опасност русенци да бъдат подложени на режим на питейната вода?

   Русе няма проблем с водоподаването, тъй като се ползват подземни водоизточници. Те се влияят значително по-малко от атмосферните условия. Освен това Русе има изградени и достатъчно на брой резервни водоизточници- помпена станция „Дунарит”, п.ст. Мартен, при разклона за с. Николово, „Дунавска коприна”, „Цветница”.

   -  В предаване на Нова тв бе показано, че дружествата в Русе и София са с най-малко загуби в страна. Може ли тези загуби да се намалят до минимум?

  Амортизациите на водопреносната мрежа на Русе са по-големи, отколкото са инвестициите от собствени средства. Една мрежа за да функционира нормално, трябва ежегодно 10 процента от нея да се обновява ежегодно. ВиК Русе обаче не може това да си го позволи, освен ако не натовари допълнително потребителите.  И в момента дружеството е с най-малко загуби в страната- около 42 процента.

   Необходимо е да се прави сравнителен анализ за различни показатели на съизмерими дружества- Русе би трябвало да се сравнява със София или друг голям град, а не с малките, където нещата стоят по различен начин.

  -   Какво предвижда инвестиционната програма за тази година според бизнес прана на ВиК Русе?

   През 2020 година ВиК Русе ще инвестира в инфраструктура над 20 процента повече - около 5 млн. лева собствени средства при 4 млн. през миналата година.

   -  Населението на Русе и областта намалява. Как това се отразява върху ползваните количества питейна вода?

  Консумацията на питейна вода на територията на област Русе годишно е 10-11 млн. лева. Но потреблението намалява ежегодно с 10-12 процента. Спрямо 2018 година през миналата година този спад във финансово изражение е около 2 млн. лева по-малко приходи от заложените в бизнес плана.

  -   Говорим за приходи, които основно идват от заплащане на потребеното количество вода и други услуги от гражданите. Вероятно и те намаляват?

   По отношение на неплатените сметки- от 14 години насам, от времето, когато имам впечатление, несъбраните задължения са около 1 млн. лева годишно, като идват предимно от физически лица, като и по този показател русенското ВиК е първо в страната.

  Затова искам и да благодаря на русенци, които са изрядни платци.  96 на сто от задълженията за предоставяните услуги се издължават. Това позволява генериране на финансов ресурс и осъществяване на необходимите ремонти.

  -   Докъде се стигна с проекта за изграждане на канализация в кварталите Средна кула и долапите след като КЗК позволи процедурата за продължи?

   Шест консорциума са подали документи за изграждането на канализационната мрежа в кварталите Средна кула и Долапите. Хубавата новина е, че два от тях са от русенски фирми.

  -  Кметът Пенчо Милков обяви, че ул. „Чипровци”, която е в окаяно състояние, ще бъде асфалтирана след като приключи ВиК ремонтът. Кога ще стане това?

   По големия воден проект за над 30 млн. лева ще бъде ремонтирана ул. „Чипровци” . Заложена е подмяна и реконструкция на канализационната мрежа, след като през 2018 г. е са подменени и водопроводните тръби. В момента тече процедура по избор на изпълнител. При най-добрия вариант, ако няма обжалвания, предвиденият ремонт ще завърши в средата на годината.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама