Днес е : Понеделник, 3 Август 2020

Джонсън постигна драматична победа на изборите, Брекзит може да има до края на годината

Публикация 13 Dec, 2019 / akcent.bg

  С мантрата, че на днешните извънредни парламентарни избори британците трябва най-после да сложат край на мъчителния Брекзит и да изберат мнозинство, което да изведе бързо страната от ЕС, премиерът Борис Джонсън изведе партията си до голяма победа за консерваторите. Джеръми Корбин, от своя страна, след вота, определян като най-важният от една поколение насам, влиза в историята като един от най-слабите лейбъристки лидери, довел партията си до тежко поражение.

   Рискът на Джонсън да свика избори по Коледа за пръв път от 1923 г. насам се оправда за него. Плановете на партията му са парламентът да бъде свикан в новия си съства много бързо за одобряване на най-новия вариант на сделката с ЕС за напускане на съюза. Последният договорен срок е 31 януари 2020 г., но Джонсън иска всичко да приключи до края на 2019 г.

   Торите ще получат 368 депутати в 650-местната долна камара на парламента, основната опозиция в лицето на лейбъристите - 191, шотландските националисти - 55, а либерал-демократите - 13. Едно място ще имат Зелените, а още 22 места се разпределят по други кандидати.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама