Днес е : Събота, 30 Май 2020

Борисов: Дали комините пушат в САЩ, Китай или Виетнам, то идва при нас

Публикация 02 Dec, 2019 / akcent.bg

България ще продължи да разчита на ядрената енергия и през следващите години, заяви премиерът на конференцията за климата в Мадрид

  "За страните с висок дял на въглища в енергийния им микс, каквато е България, Полша и други, преходът към климатична неутралност ще изисква по-високи нива на инвестиции и активни мерки в социалната сфера", цитиран от правителствената пресслужба.
   Това заяви премиерът Бойко Борисов в изказването си пред 25-ата конференция по изменение на климата в Мадрид. Той посочи, че в България 46% от електроенергията се произвежда от въглищни централи, които са основни базови мощности, като през зимата този процент достига до 60.
   "В същото време искам да отбележа, че според статистиката на Евростат, България е на второ място в ЕС по намаляване на емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива за 2018 г., в сравнение с 2017 г., а именно с 8,1%, следвайки Португалия, която заема водеща позиция с 9%“, каза още Борисов.
   Премиерът е подчертал, че за страната ни ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност, като в същото време предоставя енергия на достъпни цени и е ключов елемент за преминаване към нисковъглеродна икономика.
   "Нейното значение като основен стълб на европейската електроенергийна система без въглеродни емисии бе потвърдено и в публикуваната през 2018 г. дългосрочна визия на ЕК за намаляване на емисиите на парникови газове до 2050 г.", е добавил Борисов, а след това категорично е подчертал, че страната ни ще продължи да разчита на ядрената енергия и през следващите години.
   "Емисиите на ЕС са само 9% от световните. Първият и вторият замърсител - най-големите в света, ги няма тук. Това са САЩ и Китай - каза още Борисов. - Европейският съюз намалява своите емисии и по този въпрос здравето и качеството на живот на всеки един гражданин по света трябва да бъдат поставяни на първо място. Защото комините, дали пушат в САЩ, Китай или Виетнам, атмосферата го донася и при нас. Да се обединим и всички заедно да накараме тези безспорно прогресивни в икономиката си страни да се съобразят с чудовището, което идва с промените в климата“.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама