Днес е : Петък, 21 Февруари 2020

Димитър Славов: Бяла намали бюджетния дефицит с 5 млн. лева за един мандат

Публикация 02 Dec, 2019 / Интервю на Румен НИКОЛАЕВ

Хората са впечатлени от направеното за последните 4 години и това е най-точната оценка, която радва кмета на Бяла

   Един успешен мандат за Димитър Славов като кмет на Община Бяла. Предното интервю беше преди 4 години, в началото на мандата като нов кмет. Тогава нещата изглеждаха доста драматични- при 8 млн. лв. бюджет 7 млн. задължения в наследство. Какво се случи за това време и доколко успяхте да запълните тази не малка дупка в местния бюджет?

   Смятам, че в момента положението е доста по-добро. За мен най-важна е оценката на хората, че сме направили за тези 4 години нещо добро. Убедителната победа на изборите задължава още повече.

  Ако говорим в цифри- задълженията над 7,2 млн. лева вече са под 3 млн. лева. От тях преведохме и аванс на новоизграждащата се спортна зала. Така че реално имаме 2,3 млн. лева задължения. Част от старите са погасени, други- благодарение на финансовото министерство от 1,5 млн. лв бяха опростени на 80 на сто.

  С основание мога да кажа, че Община Бяла в момента е в много по-добро финансово състояние. Както и че жителите на Бяла добиха и по-голямо самочувствие с направеното през изминалия мандат и че стават все по-взискателни.

  Изненадахте приятно с факта, че по усвояване на евросредства сте на първо място в областта. Да коментирате този факт?

  Аз следях класацията и коментарите. Вие бяхте активни в отразяването и. Хванахте един по-дълъг период, В него бе включен и т.н. воден цикъл, и пречиствателната станция, които бяха започнати от предния мандат. Но големият обем инвестиции някой път водят и до непредвидени задължения, които не са малки за една малка община като Бяла.

  В проекти, които са по линия на селските райони, Общината е единствената, която още на първия прием имаше спечелени проекти и за улична градска мрежа, и за четвъртокласна общинска мрежа- пътят Бяла-  Босилковци. По линия на трансгранично сътрудничество съвместно с Гюргево успяхме да извоюваме проект за улици в Бяла за още 5 млн. лева.

  Ще започне да се работи веднага след като времето  позволи. В началото на следващата година ще имаме рехабилитирани 9 нови, големи улици, важни за инфраструктурата на Бяла.

      Кое е онова, с което успяхте и този път да спечелите гласовете на беленчани, и то толкова категорично?

   Хората повтарят, че за един мандат сме направили толкова много, колкото в предходните не е направено. Жителите на Бяла бяха обезверени. Техните искания бяха повече от скромни. Искаха поне едно игрище в квартала с изкуствена настилка. Водеха нашите деца да спортуват в съседни общини. Аз успях не едно, а 6 да направя, с осветление…

        Басейн, който русенци посещават…

Да, а ние преди това ходехме в Полски Тръмбеш. Отличниците плащат вход по 2 лева, няма такава цена.

   А освен заради басейна, русенци идват в Бяла и заради културната ни програма. Концерти имаха „Фондацията”, Б.Т.Р., за следващата година предвиждаме още по- сериозна програма.

Друго, с което много се гордея, че вече 3-та година детските градини са безплатни. Държавата тепърва прави нещо за най-бедните, а ние, на близо 400 деца, обхванати в детските градини, сме поели издръжката от Общината. Смятам, че това е една много добра социална политика към младите семейства.

  Искам да похваля и един мой любим проект, който докосна много хора до сърцето- за първи път новата църква в квартал гара Бяла, която е над 100 години, отново отвори за служба. Аз възродих тази идея, но хубавото е, че се включиха много местни хора. Така се получи едно бижу, покрай което вече има парк, предстои и музей да изграждаме. Всичко това се случи на една поляна, на която имаше само едно магаре. А сега това, което направихме, е гордост за региона.

    Всъщност, единствено Бяла след Русе има болница. Със сигурност е много удобно за жителите на града. Доволни ли са от този факт?

    Общинска болница”Юлия Вревска”  Бяла отдавна е надхвърлила рамките на общината. Тя обслужва почти целите Боровска, Ценовска общини, почти цялата община Полски Тръмбеш… Напоследък забелязвам много хора от Свищов и от Попово, които ползват медицински услуги на нашата болница. Имаме и много лекари, които са оттам и пътуват всеки ден. Те си идват и с пациентите.

   Болницата работи на пълни обороти и аз съм удовлетворен, че не само един е един перфектен работодател /за едно малко градче това е много важно/, който в определени моменти дори помага на общината. Затова благодаря на управителя д-р Ботев, на мениджъра Митко Димитров за работата, която чудесно вършат в нашия град.

   Чувствате ли по-сериозна подкрепа от страна на областния лидер на ГЕРБ Пламен Нунев за Бяла. Ревност, завист, или нормално отношение към вашия град изпитват в другите населени места предвид сериозните средства, които в последните години се инвестират тук?

   Част от семейството на Пламен Нунев е в Бяла и е нормално да идва да вижда майка си. Роден е в Бяла. Чувства се съпричастен към проблемите на града.

  Но твърдо мога да заявя, дори от името на колегите си- няма инициатива, няма проект, на която и да е община, при поискано съдействие за различни въпроси, Пламен Нунев да не се е отзовавал. В Община Бяла се стараем да сме максимално активни.

   Голяма част от нещата, които се виждат, сме се опитвали и с наши средства да се правим. Директна и то сериозна помощ получихме за гимназията. Чакана е 33 години. Другото е европроекти, които се точкуват.  Правихме си и реформа, като закрихме много губещи дейности и заведения- оптимизирахме детските градини, комуналните дейности извършваме сами- по проект спечелихме и сега имаме две сметосъбирачки. Комуналното предприятие има и строителен модел- паркове, алеи, павета- всичко правим сами и както искаме.

   Как се очертава новият бюджет?

Още в началото на предния мандат свиках събрание, на което в табличен вид показах задълженията. След това всяка година със снимки и с цифри отчитах направеното и отбелязвах новите приоритети.

  Обещал съм, че и през този мандат ще заставам пред беленчани в читалището и този отчет пред обществеността ще продължи. Нещата, които се случват, впечатляват всички. Предстои сега да обърнем повече внимание на малките населени места.

   Финансовият министър Горанов препоръча да се вдигат местните данъци. Ще се случи ли това в Бяла?

   В момента правим разчетите. Но съм решил твърдо данък МПС да не се вдига през новата година, а и през целия мандат. Ставките за Бяла не са ниски и със сигурност ще останат непроменени.

   Колкото до другите местни налози- предстои да се направи сериозен анализ и да се види какво е положението. Ще гледам да не се товарят излишно данъкоплатците с по-високи налози, ако бюджетът позволява. Ако все пак има някакво повишение, то ще е при данък придобиване.

   И да завършим с нещо интересно както за беленчани, така и за русенци, и за всички българи. Става въпрос за моста на Кольо Фичето, ще получи ли необходимото, за да се съхрани и да радва тази значима забележителност?

   Първо искам да благодаря на медиите, и на теб специално, че следите процеса и състоянието на това уникално съоръжение. Той е паметник от национално значение,  емблемата на Бяла.

   Но в продължение на 150 години истински, сериозен ремонт не е правен. Затова може да се похвалим, че след дълга процедура, след публично обсъждане с най-добрите архитекти в Североизточна България, бяха изготвени три варианта. Накрая избрахме четвърти, който бе одобрен от Националния институт за паметници на културата без почти никакви забележки.

  Вече е готов и бизнес планът и ще кандидатстваме за финансиране от програма „Региони в растеж”.  Очакваме да получим до 85 процента безвъзмездна помощ, а останалите ще бъдат под формата на заемни средства.

  Проектът ще бъде много атрактивен- паметникът на Кольо Фичето ще бъде позициониран на високо, ще бъде осветен, ще има малък музей за живота и работата му. Надявам се догодина да направим първа копка и започне реставрацията на моста.

  

   Димитър Славов е роден на 13.09.1970г.

Oт 5.11.2015г. – досега  е кмет на община Бяла

2007г. – 2011г. – председател на Общински съвет  гр.  Бяла

2001г. – 2015г. – мениджър “ЕТ Дана – Данка Славова”

1997г. – 2000г. – изпълнителен директор “Лактис – Бяла”

1996г. – 1997г. – началник отдел в “Птицекомбинат Шумен”

   Образование- 1991г.– 1996г.   “Тракийски университет” – Стара Загора

                         1998г. – 2003г.   СА “Д. А. Ценов” – гр. Свищов

Специалност - зооинженер – магистър, финанси – бакалавър

    Женен, с две деца

 

 

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама