Днес е : Вторник, 22 Септември 2020

Енчо Енчев за фалшивите новини, за проблемите, които стоят пред него и пред Общината за решаване

Публикация 28 Nov, 2019 / Интервю на Румен НИКОЛАЕВ

Учебните заведения на територията на Русе трябва да обърнат сериозно внимание на иновациите, смята новият зам кмет

   Снимка: Авторът

     Новият зам кмет Енчо Енчев ще ръководи и ще отговаря хуманитарните дейности, културата и спорта в Община Русе. Филолог, с дългогодишен управленски опит в сферата на средното образование. Завършил две едногодишни специализации по педагогика и психология. През 2015 год. завършва Академия за училищни лидери-директори на училища и практическо обучение в Ню Йорк.

   Той бе избран и за общински съветгник от гражданската квота в листата на "БСП за България". Преди изборите бе директор на ОУ "Ангел Кънчев".

   -  Отново честито за привличането ти в екипа на новия кмет Пенчо Милков. Ресорът, за който ще отговаряш обаче, е доста ангажиращ като дейности и отговорности… Но преди това- откъде дойде тази атака още в навечерието да бъде обявен кметския екип, наясно ли си вече? От БСП  отрекоха да има такова лице, от колектива на ОУ „Ангел Кънчев” и широката общественост получи подкрепа…

   Ние сме демократично общество в което всеки смята, че може да говори и да пише абсолютно всичко. Това е достижение на демокрацията, но когато предоставяш на общественото внимание свое мнение, е редно се подпишеш със собственото име, а не с поставено. Прочетох този текст, вероятно скалъпен от няколко души по мой адрес. Подозирам кои са тези няколко човека и ако аз със сигурност установя това, със сигурност ще се видим в съда. В края на краищата в системата, в която работя, трябва да сме почтени хора и да работим добросъвестно.

   Най-големият капитал, който имаме ние, са нашите имена. Аз съм в системата на образованието в Русе още от 1989 година. Тогава станах директор на русенско училище. Казвам го във връзка с това, че винаги съм бил обществено отговорен човек, целият ми живот е бил на показ. За толкова години това е първият такъв материал, който излиза по мой адрес.

   В него бяха написани много грозни неща. Без да влизам в обяснителен режим- никога не съм водил разговори с други партии за мое участие в политиката, освен с г-н Рашев и г-н Милков. По отношение на моята пряка работа  в образованието, включително и като директор на две училища. Където и да съм бил, съм бил успешен директор, защото съм работил честно, добросъвестно, открито и в партньорство с училищните ръководства, учителските синдикати и педагогическите колегии, за да може нашите възпитаници да получат най-доброто възможно образование. В колективите, които съм изграждал, винаги съм подпомагал квалификацията, иновациите и взаимопомощта между учители, родители и ученици. За 35 години работа не може да не съм нарушил нечии интереси.  Но действията ми винаги са били продиктувани от напредъка на учениците. С повечето от колегите си винаги съм работил в единодействие и никога против личността на когото и да е. Винаги съм запазвал добри, дори приятелски извън работата отношения.

   Преди години, в продължение на около три години и половина бях директор на дирекция „Култура и образование“ в община Русе. За този период в моя ресор тогава се случиха доста добри неща: подмени се дограмата и се ремонтираха 7 общински училища по проект, защитен пред МОН, изгради се нова кухня в ДГ „Червената шапчица“, кухните на всички детски градини се приведоха в съответствие с Хасеп система, построи се салона на Английската гимназия, преобразува се Спортното училище от общинско в държавно, едногрупните  детски градини бяха преобразувани във филиали на централни детски градини, по указание на РУО и МОН, културният календар на Общината се изпълняваше успешно, работихме в добро партньорство с общинските съветници… Когато напусках, секретарят на Общината г-н Генков ми благодари и заяви, че съм бил перфектен в работата си и се разделяме, защото Общинският съвет е приел нова структура, в която моята дирекция липсва. Уважавам правото на всеки кмет да подбира екипа си и за това не съм създавал напрежение.

   Работил съм много по различни проекти, защото това е законен начин да работиш и да получиш възнаграждение за това.  Освен това съм бил национален обучител в продължение на  години на МОН по две изключително важни теми- Делегирани бюджети и Целодневно обучение. В няколко области- Бургас, Добрич, Видин, Кърджали и Русе проведох много курсове и съм обучил ръководния състав на училищата, както и учители и възпитатели /  Доходите ми са описани и са декларирани в НАП.  Аз съм бил лектор на Националното сдружение на общините в Република България/.

  Живея и до днес в наследствения апартамент на  родителите ми, който те построиха през 1988 г. Ползвам и поддържам родната си къща на 60 км. от Русе, построена от баща ми през 1964 година. Родителите на съпругата ми живеят в собствен апартамент, построен в блок на мястото на тяхната къща и двор, преди повече от 35 години. Вярно е , че те с парите от продадена наследствена къща в гр. Главиница, всичките им спестявания, заеми и много личен труд си направиха вила в квартал на гр. Плачковци, но и това беше във връзка с белодробен здравословен проблем на член на семейството. Не поддържам редовни контакти с родителите на съпругата ми, за съжаление, и от края на м. март не съм ходил на вилата, за да почивам или да работя там. Лично аз не съм строил и нямам апартаменти, за разлика от много други колеги и приятели, както и нови коли. Притежавам две, купени на старо с пари от заплата и заем от Учителската ВС каса, тринадесетгодишни коли,  едната от които от една година е обявена за продан в автокъща и различни сайтове.

        След като бях избран за общински съветник благодарих и почерпих колеги,  и приятели. Но смятам че доброто възпитание ме задължаваше да го направя. През цялата предизборна кампания участвах, подкрепях и стоях до г-н  Пенчо Милков. Уважавам всички опоненти и за никого от тях никога не съм казвал лоша дума. Няма да го направя и от тук нататък. Просто защото така съм възпитан.

 -  Още от първата седмица стана ясно, че ресорът не предвещава лека служба. Тук са събрани образование, култура, здравеопазване, социални дейности, младежта и спорта… И веднага се появи сериозен проблем- бъдещето финансиране на футболен клуб „Дунав”?

Само за няколко дни съм провел много разговори с различни хора, включително с д-р Симеонов, с Кулеманс. В момента на бюрото ми имам няколко писма от фенове. Постоянно поддържаме контакти с кмета. Няма две мнения, че футболния клуб трябва да бъде подкрепен. На общината обаче възможностите са ограничени за пряка финансова подкрепа, търсим възможността бизнеса също да бъде съпричастен и да помогне. Става въпрос не само за футбола- проблемът е сходен с баскетбола, с волейбола, с бадминтона и повечето спортове.

   - Вчера погасихте един тлеещ огън, който можеше да се обърне в пожар. 60-то издание на Мартенски музикални дни беше под угрозата да не се проведе…?

   Да, успяхме да решим един изключително важен въпрос в направление „Култура”. Още в предизборните си тези г-н Милков обеща, че по важните за града проблеми ще търси мнението и на гражданите. Чрез медиите и чрез сайта на Общината поканихме всички граждани, които имат отношение към това емблематично за града събитие и да изразят мнение или позиция. Зала „Култура” беше пълна и благодаря за участието на всички присъстващи.  В продължение на няколко дни ние ползвахме експертизата на едни от най-добрите съвременни музиканти- маестро Табаков, Светлин Русев и др. Разумът надделя и днес ние сме по-обединени от всякога. Аз лично благодаря и  на г-н Кюркчиев, че той прие и подкрепи очакванията на русенци и програмата за фестивала, изготвена от г-жа Ива Чавдарова. Важно е да подчертая, че  успяхме  да постигнем това с аргументи, разум и уважение към мнението на опонента, без обидни квалификации, уронващи доброто име на участващите. Сега предстои многото работа.

   -   Да отидем там, където си с най-голяма експертиза- образованието?

Русенското образование го намирам за добре подредено.  Общинските училища,  и  детските градини са в сравнително добро състояние.  Работим в много добро партньорство с РУО и с началника д-р Росица Георгиева. Оттук нататък учебните заведения на територията на Русе трябва да обърнат сериозно внимание на иновациите…

   -   Нека да уточним- какво да се разбира под иновации в училище?

Това означава широко навлизане на електронна техника- интерактивни дъски, видеодисплеи, високоскоростен интернет в класната стая, облачни технологии, въвеждане на електронни дневници. Тясно сътрудничество със специалистите от Русенския университет, от една страна, а от друга- използване на съвременни образователни методи, които поставят ученика в активна позиция- всеки учебен час.

   -  Добре звучи, а средства това да се случи има ли?

   Разбира се, освен училищните бюджети има национални програми и различни проекти по които също може да се кандидатства,  като доскорошен директор успях да го направя за две-три години. В почти всички класни стаи в училище „Ангел Кънчев” има интерактивни дъски или мобилни видеоекрани. Учителите са обучени да работят с тях, да ползват облачни технологии.

  Следващата година, в навечерието на Празника на нашия град ще инициираме Общинска конференция, в която всяка една детска градина и всяко едно училище ще имат възможност да се презентират докъде са стигнали в процеса на електронизация и нововъведения, на осъвременяване на базата и въвеждане на новости. Ще има и награди.

Предстои работна среща в Русенския университет с всички директори по темата, в началото на м. декември.

   -   А как стоят нещата при професионалното образование?

   Професионалното образование и усилията на министерството са ясни. Те са съзвучни със становищата, които бизнесът напоследък споделя, че липсват качествени специалисти в много професии-заварчици, шлосери, дърводелци, химици…

   -   Но като че ли се получи и тук нещо като Параграф 22Стигнахме до тук, защото бизнесът беше зарязал кадрите и те, разбира се, напуснаха и станаха гурбетчии.

   Да, сега бизнесът плаче, че няма кадри, а кадрите плачат, че няма работа. Важен ангажимент за общинската управа е да търси нови възможности за разширяване на бизнеса на територията на общината, младите хора да живеят и да имат работа в нашия град, да раждат деца, които пък да поемаме в образователната система.

   Безспорно- трябват специалисти, които да работят в промишлеността.

   -   Няма да е коректно да пропусна да питам за оценката, която би дал за награждаването на учителите за 24 май предвид номинирането ти? Конкурсът леко куцаше, май?

   Сигурно питате за награждаването на учителите с Награда „Русе”?  Задължително трябва да се премахне политическата целесъобразност и натиск от една страна и партийният привкус при удостояване с награди в областта на образованието , изкуствата и културата. Комисиите трябва според мен да се подпомагат от обществени съвети, в които участват изявени, общопризнати авторитети и  личности.  Ще организираме допитване  до общественото мнение, след като станат ясни номинациите.

                                                                                              следва продължение

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама