Днес е : Събота, 30 Май 2020

Държавните оръжейни фирми топят печалбите си

Публикация 07 Nov, 2019 / akcent.bg

Изключение е единствено ВМЗ-Сопот, която чупи нови рекорди

   Макар да излизат на плюс, повечето държавни оръжейни фирми топят печалбите си. Това става ясно от финансовите им отчети към края на септември, показа справка на в. "Сега". Изключение има само при ВМЗ-Сопот, която е увеличила печалбата си спрямо същия период на 2018 г.

    Търговецът "Кинтекс" например е на печалба от 8.7 млн. лв. на фона на 29.4 млн. лв. година по-рано. В анализа към отчета се посочва, че дружеството изпитва трудности, свързани с блокирането на значителен финансов ресурс за обезпечаването и изпълнението на външнотърговските договори, а именно - аванси към производителите и банкови гаранции за покритие в страната и в чужбина.

    "Кинтекс" работи основно по договори за доставка за Индия, Алжир и Нигерия. По част от тези договори от компанията очакват до края на годината да реализират "нов износ в значителен обем"

    Ремонтният завод "Авионамс" отчита скромна печалба от 2.1 млн. лв. на фона на 6.5 млн. лв. година по-рано. В отчета му се посочва, че дължи 14.5 млн. лв. по кредити. Около 3.8 млн. лв. от тях са към компанията майка - Държавната консолидационна компания, а отделно има и 10.7 млн. лв. кредит към КТБ. От "Авионамс" допълват, че отчитат задълженията си към фалиралата банка според подписано в края на 2015 г. споразумение. Този дълг обаче е един от рисковете пред ремонтния завод. Възможно е той да стане предсрочно изискуем, а това да доведе до значително увеличение на лихви, ако "Авионамс" не успее да се издължи или да го разсрочи.

     Най-добре от всички се представя ВМЗ-Сопот. Приходите му от продажба на специализирана продукция растат от 111 млн. лв. на 177 млн. лв., показва отчетът на дружеството. А печалбата му е 14.8 млн. лв. на фона на 2.2 млн. лв. година по-рано. Ръководството си е поставило за цел с оптимизация на производствения процес и въвеждането на нови технологии да се намали себестойността на продукцията, за да е конкурентно на пазара. До края на годината се очакват договори и поръчки, които трябва да изпълним в приблизителен размер на 50-60 млн. лв., пишат от дружеството като обобщение на финансовите си данни.

    НА МИНУС НИТИ-Казанлък вече е на минус от 70 000 лева. Влошените финансови резултати се дължат на кризата във военнопромишления комплекс и машиностроенето въобще, което води до липсата на поръчки. Дружеството, което се занимава с производство на военна продукция за учебни цели, полицейски боеприпаси и т.н., започна годината слабо. Още през второто тримесечие приходите му от продажби на стоки и услуги се свиха от 1.2 млн. лв. през 2018 г. до 810 000 лв.

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама