Днес е : Сряда, 3 Юни 2020

Три прасета в Русенско отърваха чумата, достигна ги ОДБХ

Публикация 24 Oct, 2019 / akcent.bg

Общият брой на евтаназираните прасета в областта е приблизително 98 000.

  През изминалата седмица в областта не са констатирани нови огнища на заболяването. Това стана ясно на проведеното днес заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия във връзка с актуалната обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете на територията на региона.

  Отбелязано беше, че паралелно продължават проверки в личните стопанства, като в периода от 14-ти до 18-ти октомври техният брой е 90 и са се провели в 14 населени места.

  По отношение на получен сигнал за неспазване разпоредбите и отглеждане на прасе от тип „заден двор“ в село Волово, то опасението се е оказало вярно и на стопанина е наложен административен акт и съответно глоба от 500 лв. Също така той ще трябва да умъртви прасето, което е отглеждал. Общо 3 такива случай са констатирани в областта, а именно в Бяла, Ново село и Волово.

  Що се касае до контрола при отстреляните диви свине, то от началото на ловния сезон една единствена проба се е оказала положителна.

  Относно ситуацията с големите свинеферми може да се каже, че днес започва последната дезинфекция в свинекомплекса в Бръшлен и в рамките на следващите 2 – 3 дена би трябвало да приключи. В началото на идната седмица такава ще се проведе и в свинекомплекса в Николово.

  Специално внимание беше обърнато и на подготвените промени в Наредба № 44 от 2006 г. на Министерството на земеделието, храните и горите.

  В заключение беше отчетено, че общият брой на евтаназираните прасета в областта е приблизително 98 000.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама