Днес е : Неделя, 27 Септември 2020

Пенчо Милков: Позитивизмът е този, който може да съхрани обществото в този много труден момент.

Публикация 17 Oct, 2019 / Интервю на Румен НИКОЛАЕВ-

Енергичност, компетентност и разум са качествата ми, с които смятам, че ще спечеля русенци, убеден е кандидатът на местна коалиция и партии

-  Г-н Милков, мисля че е резонно да попитам в този момент какво е вашето мнение и отношение към социологията като наука?

- Никога не съм учил социология, не съм се интересувал от социология. Миналата седмица се появи едно проучване, което посочваше, че опонентът ми от ВМРО води. То бе на една агенция, която си беше позволила да обяснява, че на балотаж на президентските избори ще отидат г-н Каракачанов и г-жа Цачева. А знаем какво се случи. Същите сега обясняват как в Русе г-н Григоров е с най-голямо одобрение. Не мога да кажа дали е така, или не. .. След това като рикошет се появи нова публикация, която обяснява, че колегите от ГЕРБ водят. На тях това им е необходимо, да обясняват, че изглеждат безапелационни, защото те работят с притискане на хора, с други известни ни похвати от миналото. На тях им е необходимо хората да вярват, че са фаворити, но това въобще не е вярно. Това не отговаря на житейската социология, която виждам всеки ден. Стотици хора, абсолютно непознати, се срещат с мен, изключително положително настроени… социологията, която виждам на страницата ми в интернет, където публикациите се ползват с изключително одобрение от десетки хиляди, мога да кажа…имам публикации с над 130 гледания. На фона на тези коментари, всички положителни /има единични от хора, паднали духом и не вярвайки, че ще може да се справим, отговарям, влизам в диалог. Другите са злонамерени, как няма да се справим./ За мен е важна тази, живата социология, от нея разбирам.

  - Вярно е, че няма критерии, длъжностна характеристика на кмета, по която да се избира един или друг кандидат. С какво смятате, че сте различният, правилният кандидат, за когото русенци да гласуват?

  - Първо искам да кажа, че изключително уважавам всеки един от своите 11 колеги. Всеки един, който живее със съзнанието, че може да отговаря за такава голяма група хора, за русенци- това е огромно бреме. Аз живея с него от месеци, а то се изгражда в сърцето ти, в душата ти, израства като малко дете.

   За хората от Русе е важно за тях да се грижи човек- енергичен, компетентен, непримирим при решаването на важните за Русе проблеми. Това, което е характерно за моята личност, е, че съм енергичен- това е основна моя характеристика. Налага се непрекъснат темп на усъвършенстване, нови познания, отвореност към новите процеси, никога не затварям врати пред хора, уча се от хората, с които се виждам.

  Друга моя специфика е изключителната ангажираност с това, че целият ми живот е минал тук, че тук съм израснал, че всичко се случваше пред очите ми, семейството ми е изградено тук. Аз ще се обърна към всички хора, които искат да реализират мечтите си в Русе и да съградят семейства.

  Характерна за мен е личната ми ангажираност като родител със средата, с чистотата, със сигурността. Защото минава през призмата на моите малки деца- това не е кариеристична мотивация, а дълбоко лична.

   Русе е една прекрасна къща, на която образно казано покривът тече и ние можем или да я напуснем, или да си я стегнем сами. Русе е град, който е възкръсвал многократно на същото място.

    Моята личност изпъква с енергичност, с компетентност, с решителност, неотстъпчивост пред проблемите…

  - Една от слабите страни, които Ви се приписват, е, че нямате административен и управленски опит. Има ли основание за това?

  - Ако настоящата реалност се харесва на русенци, аз ги приканвам с двете ръце да гласуват за администраторите, които бяха и са още по кабинетите. Да си ги изберат отново. Имат си областен и  бивш кмет за кандидати. Ако им харесва състоянието на Русе в момента, да си изберат опитните в тази реалност, те са я създавали и поддържали с години.

Аз се гордея, че нямам такъв опит като тях. Но аз се гордея, че 5 години като общински съветник в опозиция съм бил яростен в анализа на всяка една точка, влязла в Общинския съвет. Основният човек, който спореше с кмета Стоилов, съм бил аз.

  Като народен представител този процес се ускори. Имам внесени над 25 законопроекта, над 130 изказвания, член на две от най-важните комисии за държавата и съм работил успешно. Така че подобен упрек звучи смехотворно.

  -  Става въпрос за сравнение на града с къща, с покрив, който трябва да се ремонтира. Ако приемем Общината за къщата, познавайки и работата в общината, откъде ще започнете с ремонта?

  -  Първо пред скоби ще извадим зимното поддържане. Новият кмет ще се покаже пред хората с активността си при зимна обстановка. Имам идеи какво трябва да направи един кмет в първите минути, като дойде зимата.

   Но всеки един кандидат за кмет трябва да изведе борбата за чист въздух и зелена среда като лична кауза.

 На следващото място е завършването на започнатите вече големи обекти и настойчиво подобряване на градската среда. Големите пари на Русе да се вкарат между блоковете, в пространствата, да се подобри качеството на живот. Това ще започне от кварталите и малките населени места към центъра.

  Не трябва по никакъв начин да се изпуска демографското състояние на града. Да се направи така, че когато някой обърне очи към Русе, той да бъде изключително привлекателен за живот, работа и бизнес. Част от напусналите града да се върнат. В Русе има фирми, които привличат хора отвън, и то висококвалифицирани специалисти.

  Русе трябва да се превърне в надежден център, всеки да може да устрои живота си на това прекрасно място.

  -  За каквото и да говорим в днешно време, ясно е, че става въпрос за пари.Бюджетът на Общината е бил най-често около 100 млн. лева. Има ли необходимост от по-добро управление на общинските фирми и общинската собственост, за да станат те повече?

   -  Бюджетът на Русе е 140 млн., а беше 72 преди години, след тежката икономическа и финансова криза. Нарастването му близо два пъти се дължи на увеличените държавни трансфери. С тях се плащат заплати в образование, за други дейности, които министерствата трансферират през общинския бюджет до гражданите. По-малката част са суми, които ние събираме. За жалост , тя става все по-малка. Като бях общински съветник, приходите от общинска собственост бяха 5 млн. лева, сега са 3,5 млн. лева.

   Но тук не става въпрос за добро или лошо управление, тук става въпрос за две различни философии. Вече говорим за дясно и ляво управление.

   Десните казват и вярват, че Общината е лош стопанин и затова не развиваме стопанска дейност. Това не е вярно, това е маккартизъм, ултрадясно. Безброй са доказателствата, че  публичната сфера е добър стопанин, зависи какви хора са ангажирани. За България брутният вътрешен продукт в публичната сфера има 33 процента участие. Със средна бюджетна  прогноза  става 31 %- т.е. това правителство казва, че все по-малко държавата и общините ще дават на обществото като продукт. За държавите от ЕС този процент средно е 44 на сто от публичната сфера, а за Франция- над 60.

   Не зная дали е добро, или лошо управлението на Общината досега. Това го казва Сметната палата и тя казва, че е добро. 

   Но в случая говорим за две различни философии. Моята е активна, която прави всичко възможно да има допълнителни приходи извън държавните трансфери. Когато имаш магазини в центъра, дясната община ги продава, а аз бих ги използвал  /както се е правило десетки години назад/ . Същото става и по отношение на предоставянето на услуги. В момента общината има една единствена бригада Комунални дейности, която да асфалтира, и нито една, която да извършва текущи ремонти. Всичко останало се извършва от външни фирми.

   Трябва да се намери добрия вариант общината да може да извършва със собствен ресурс ремонти и така да спести значителни средства. Една бригада от 5-7 души е достатъчна да отстраниш някакъв проблем.

  -  Да не пропуснем актуалната тема Корупция, има ли я и може ли поне да се намали?

  -  Аз не съм разследващ орган. Не зная дали има корупция..

  -  А усещане за корупция има ли?

  -  Да се върнем към статистиката. Имам проучване от евроизборите, където 85 процента от русенците искат промяна и 72 са абсолютно убедени, че тук има  голяма корупция. Аз не съм сигурен в това и не го твърдя. Нямам представа дали е така. Но казвам така:

    Бюджетът на Русе никога досега  не е бил 140 млн. лева. Никога Русе не е получавал за 8 г. 500 млн. лева отнякъде, в случая от ЕС. Изправяме се пред една община, която има пари. С такава сума Русе е бил построен.

    Вярвам, че при разумно разходване на средствата, оптимално, може да направиш много повече за гражданите. Радвам се на нещата, които се предприети като инициативи при настоящото управление . Не зная колко ефективно са използвани средствата и дали има необходимия контрол. Ще вляза в общината след одит, като направя не само документална проверка, но и дали приетите работи отговарят на документираните.

     Получавам снимки на половин сантиметър асфалт, по-тънък от дъвки Орбит, става дума за улицата пред Обредния дом…

     Като юрист и гражданин съм безкомпромисен към всеки, злоупотребил с публични средства. За мен това е най-жестокото престъпление- да предадеш доверието на мнозинството.

  -  Заложихте на позитивна кампания, защо?

  -  Цялата кампания отразява моята същност, тази кампания зависи от мен. Аз стоя зад всеки кадър, зад всеки текст, платформата. Затова я виждате така. Просто аз съм диалогичен човек…

   На всеки 100 човека, които се пенсионират днес, 57 стават пълнолетни. От  тях 30 процента са функционално неграмотни. Голям процент от оставащите  емигрират. И от остатъка трябва да използваш за полицаи, лекари, мед. сестри, учители. Затова не ни стигат. А отвън хибридни атаки ни разделят- на верски принцип, на полов, на Изток и на Запад.

   Позитивизмът е този, който може да съхрани обществото в този много труден момент. Необходима ни е главна  цел, не само в Русе, в държавата.

  -  Как ще коментирате тезата на Татяна Дончева, че вече не е важно и че няма ляво и дясно, „ дали котката е черна или бяла, стига да лови мишки”. Така обясни подкрепата си за Елеонора Николова- ляв човек подкрепя десен кандидат?

  -  Не съм чул това изказване. Това основно е теза на десните сили. Татяна Дончева има споразумение с нашата местна коалиция, има многократни разговори с Крум Зарков, имахме уверението и, че е с нас, знаехме хората, които ще бъдат в листата.

    Г-жа Дончева и г-жа Николова са част от един проект, който бе създаден в последния момент. Явно и моята колежка вляво е податлива на сили над тях. Аз не съм.

   Идват избори. Енергичността, компетентността, разумът на кмета са определящи в следващите години. Нека хората да се осведомят, да гласуват, да намалят влиянието на корпоративния вот, който се надига като тъмна вълна в момента…

  -  Утре предстои дебат по една от националните телевизии, какви са Вашите предварителни очаквания и нагласи?

   Нямам търпение. Нещо лично ще споделя: На Нова година, когато отворих прозореца да влезе Новата година, когато всички са празнували, моята душа беше свита. Очаквах този дебат, знаех, че ще има този дебат в центъра на Русе. Но очаквах там да е Пламен Стоилов. Цялото ми същество се беше събрало в един юмрук на четене и мобилизация срещу сегашния градоначалник.

   Сега виждам други хора там. Но съм не по-малко мотивиран. Единствено ще се съобразя с дамите.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама