Днес е : Неделя, 9 Май 2021

Семейства от България и Румъния се докоснаха до наследството на рибарските общности от двете страни на Дунав

Публикация 15 Oct, 2019 / akcent.bg

   Автентични рибарски истории, местна кухня, невероятни природни пейзажи и досег с фолклорните традиции на Добруджа и Lunca Dunării преживяха участниците в демонстрационното семейно пътешествие в рамките на проекта „МЕМОФИШ - памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация". Три български и седем румънски семейства се запознаха с наследството на рибарските общности по Дунав. Пътуването беше организирано от румънските партньори Асоциация „Акчес".

   Туристическият маршрут включваше обекти и срещи в окръг Кълъраш, в региона на езерата Мостищя и Галацуй в Румъния, а от българска страна – запознаване с рибари и техните традиции във Ветрен, Сребърна и Силистра. Участниците опитаха местни специалитети като рибена чорба по липовански и папанаши в Румъния, включиха се и в кулинарния фестивал „Гозбите на Добруджа", който се провежда в село Сребърна.

   Туристическите маршрути, създадени по проекта, съчетават места за посещение от България и Румъния в рамките на едно и също пътуване, и са разработени в три варианта - за големи групи, за младежи и за семеен туризъм. Целта им е да представят туристическия потенциал на пет двойки селища, чието рибарско наследство е проучено чрез уникално по рода си аудиовизуално изследване по „Мемофиш".

   Предстои да бъде пуснат сайтът, където ще бъдат публикувани маршрутите и аудиовизуалните материали, създадени по време на проучването на рибарските общности от България и Румъния. Достъпът до ресурсите ще е свободен и всеки, който иска да се запознае с наследството на рибарите и да се посети места със съхранена природа, може да ги използва.

Коментари

Още Новини

Реклама

Реклама