Неделя, 25 Февруари 2024

Караниколов: Българският износ усилено ще се преориентира към трети пазари

 Караниколов: Българският износ усилено ще се преориентира към трети пазари
Публикация   16:03     14 Окт, 2019 /     akcent.bg   /     743

Новата концепция за развитие на индустриалните зони ще повиши още повече инвеститорския интерес към България, смята министърът на икономиката

   В перспектива развитието на българския износ ще остане силно зависимо от възстановяването на европейската икономика. В тези условия вероятно все още ще се наблюдава усилено преориентиране към трети пазари, които, за разлика от европейския пазар, показват завиден растеж.

   Това е заявил министърът на икономиката Емил Караниколов по време на Конференцията на почетните консули на България. Във форума са участвали 71 от общо 75 почетни консули, представляващи страната ни в 45 държави, съобщават от Министерството на икономиката. 

   Целта на конференцията е да бъде направен преглед на дейността на българските почетни консули зад граница, да бъдат споделени добри практики, както и да бъдат представени актуалните тенденции във външната политика, икономиката, търговията и инвестиционните възможности на България.

   От началото на годината общият ни износ бележи рекордни нива и възлиза на близо 38 млрд. лева, е казал Караниколов.

  Икономическият министър е изтъкнал, че последните данни мотивират да се търси възможност и за ръст на експорта на пазарите на бързоразвиващите се икономики, както и за увеличаване на пазарния дял на българските стоки в страни, които са наши традиционни търговски партньори и остават високоплатежоспособни.

   Министър Караниколов е благодарил на почетните консули, че представят България като фактор за стабилност и е подчертал, че разчита на съдействие от тяхна страна за по-нататъшно разширяване на двустранните делови връзки и позиционирането на България като предпочитана дестинация за инвеститорите. 

   "Съвсем скоро ще бъдем готови със Закона за индустриалните зони. Всеки инвеститор, който желае да дойде и да прави бизнес в България, ще може да се възползва от него", е посочил министърът на икономиката.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha