Днес е : Петък, 21 Февруари 2020

Златната десетка за титлата "Мениджър на годината 2019"

Публикация 07 Oct, 2019 / akcent.bg

   Десетте финалисти в 12-то издание на конкурса "Мениджър на годината", организиран от списание "Мениджър" вече са известни. Имената им бяха обявени на официална пресконференция днес в Софийската опера и балет. Оттам, за всеки от тях започва и пътят към сцената на победителя. Те управляват едни от най-големите и авторитетни компании в страната и са извоювали с постиженията си място в българския и европейски бизнес елит. Приходите на оглавяваните от тях бизнес организации надхвърлят 625 млн. лева.

    Президентът на България Румен Радев ще връчи кристалната статуетка на победителя на гала церемонията за излъчването на "Мениджър на годината 2019", която ще се състои на 4 ноември в Софийската опера и балет, съобщи Деница Димитрова, управител на МИТ Прес ООД, издател на сп. "Мениджър", организатор на конкурса. Тя обяви имената на новите претенденти за титлата. "Мениджър на годината 2019" ще бъде определен след финалния, трети кръг на надпреварата, в който се оценяват личностните качества на всеки от претендентите през 360 градусова оценка, включваща специализирани интервюта както със самите участници, така и с техни служители и партньори. 

    Двама от 10-те топ мениджъри на България за тази година затвърждават постиженията си, като попадат за пореден път във финалната десетка. Това са Ивайло Славов - финалист за трета поредна година и Радослав Николов - финалист за втора поредна година и за трети път в Златната десетка на конкурса. 

  Третият кръг, който е и последният етап от надпреварата дава 10% от общата тежест на окончателните оценки, по които става класирането за титлата. С най-висока тежест са финансовите резултати – 50% и въведените добри корпоративни практики – 40%, измерени в досегашните етапи, поясни Силвия Пенева, управляващ съдружник в консултантската компания Делойт България. Компанията е автор на методологията, по която провежда селекцията и оценката на кандидатите. Тази година 50 кандидати от 10 сектора на икономиката подадоха документи за конкурса. 40 от тях преминаха във втори кръг от който бяха излъчени и 10-те финалисти.

Приходите на компаниите, управлявани от класиралите се във втория кръг участници, са близо 3, 242 млрд. лева (по данни за 2018 г.). Ръстът на приходите на всички участници е 21% на годишна база (2018/2017). Ръстът в EBIDTA на участниците в Етап 2 е 14% на годишна база (2018/2017).

    От всички подали документи за участие най-много са лидерите от ИТ индустрията – 31% са участниците от сектор „Информационни технологии, дигитализация и бизнес решения". 16% са от сектор „Фармация и здравеопазване". 13% са участниците от „Производство". По 6% са от „Финансов сектор", „Търговия на едро", „Изнесени услуги". По 3% са от секторите „Строителство", „Туризъм", „Медия и реклама", „Недвижими имоти". Характерното за тазгодишното издание на конкурса е нарастването на участниците от здравния сектор, отбеляза Силвия Пенева.

      Чужденците, кандидатствали за титлата през тази година са само двама. Жените участнички са 19%.

Асен Георгиев, изпълнителен директор на „Ейч Пи Инк България“ ЕООД,

 

Компанията е част от HP Inc Co, САЩ. Основната дейност на HP Inc. в България е позициониране на продуктите и услугите на компанията на местния пазар, предоставяне на услуги и обслужване на глобални корпоративни клиенти и управление и администриране на вътрешни процеси за дружествата от групата в Европа, Близкия изток и Африка. Асен Георгиев е в компанията от 2006 г. Преди да стане изпълнителен директор, е търговски директор в отдела за персонални системи и решения за печат с отговорност върху целия бизнес с компютри, принтери и консумативи. Преди това отговаря за развитието на бизнеса с големите корпоративни клиенти в България, бил е и продуктов мениджър в отдела за решенията за печат. Преди да дойде в компанията, е бил на мениджърски позиции, професионалният му опит в ИТ сектора е повече от 15 години. Бакалавър по компютърни системи и технологии от Техническия университет в София, магистър по маркетинг от УНСС.

Весела Илиева, изпълнителен директор на „Юник Естейтс“ ООД, член на съвета на директорите на AG Capital и председател на съвета на директорите на „Адрес“ и „Имотека“.

   Повече от 18 години работи в недвижимите имоти, част от които на ръководни позиции в холдинга AG Capital. Има две магистърски степени – по международен маркетинг и продажби от УНСС и по Corporate Real Estate, Finance and Strategy от City University London. Завършва една от най-добрите executive програми – Challenge of Leadership, в INSEAD. Сертифициран специалист по жилищни имоти и член на RICS (Кралския институт за одобрени експерти). Член е на борда на BBLF (Българския форум на бизнес лидерите). Представител е на компании, които развиват бизнеса си по отговорен, прозрачен и етичен начин. Unique Estates е ексклузивен партньор за страната на най-голямата мрежа за луксозни имоти в света Luxury Portfolio.

Георги Заманов е член на управителния съвет и главен изпълнителен директор на Алианц Банк България.

   Магистър по икономика и финанси от УНСС и по ядрена физика от СУ „Св. Климент Охридски“ . Започва кариерата си като анализатор в БНБ, преминава през ОББ, HVB „Биохим“ и УниКредит Булбанк, където заема ръководни длъжности. От  2007 г. последователно е член на УС на UnіСrеdіt Ваnk в Сърбия, където отговаря за управлението на риска, а след това в UnіСrеdіt Ваnk в Украйна отговаря за корпоративното и инвестиционно банкиране. От януари 2016 г. е изпълнителен директор на Алианц Банк България, а от следващата година е главен изпълнителен директор. Банкер на годината през 2018 г. 

Доброслав Димитров е изпълнителен директор на „Империя Онлайн“ АД,

   Сериен предприемач, запален гейм дизайнер, харизматичен лектор, ентусиаст на тема космонавтика. Има степен по финанси от Университета в Централна Оклахома в САЩ. Съосновател е на „Империя Онлайн“ - българска компания за разработка и разпространение на игри с повече от 45 млн. регистрирани потребители, част от Stillfront Group. Съосновател е на „Ъпнетикс“ - едно от най-големите аутсорсинг студиа за мобилни приложения в Югозападна Европа, част от Scafocus. Съосновател е и на „ИТ Таланти“ - единствената академия за безплатно обучение на разработчици, над 95% от които се реализират в повече от 80 партньорски ИT компании. Ментор е на стартиращи проекти в LAUNC Hub. Председател на BASSCOM.

Ивайло Славов, съосновател и изпълнителен директор на „Булпрос Консултинг“ АД.

    Има над 20 години международен опит в областта на информационните технологии, финансовите услуги, ИТ аутсорсинга, аутсорсинга на бизнес процеси и човешки ресурси. Под негово ръководство компанията нараства с изключително бързи темпове, удвоявайки размера си с всяка следваща година и превръщайки се в най-голямата технологична компания, която е основана в България и има български собственици. BULPROS има над 1200 служители и общо 19 офиса в Северна Америка и Европа. Пазарните предложения на компанията включват решения в сферата на облачните услуги и услугите за поддръжка (Cloud and Support Services), индустриалната дигитализация (Industry Digitalization), киберсигурността (Cyber Security), дигиталното работно място (Digital Workspace), технологичните услуги и продажби (Technology Services and Sales Services) с фокус в секторите финансови услуги и застраховане, професионални услуги, телекомуникации, производство, здравеопазване и търговия на дребно. Председател е на Българската аутсорсинг асоциация. През 2017 и 2018 г. е финалист в конкурса "Мениджър на годината". Член е на борда на директорите на Американската търговска камара в България.

Мариела Маджарова е изпълнителен директор на „Телетек Електроникс“ ООД,

   Компанията произвежда пълна гама сигнално-охранителна и пожароизвестителна техника. Завършила e инженерна химия в Химикотехнологичния институт в София. Започва работа в „Телетек“ през 1992 г. и заема различни длъжности във фирмата, преди да бъде издигната за изпълнителен директор през 2010 г. Специализирала е маркетинг в Университета в Лутън, Великобритания, както и маркетинг и продажби, счетоводство за мениджъри в Нов български университет. Под нейно ръководство компанията разработва нови продукти, навлиза в 75 пазара и три пъти увеличава приходите си.

   Мария Грашнова е главен изпълнителен директор на “Дентсу Иджис Нетуърк България“ ООД и ръководи бизнеса на Dentsu Aegis Network на Балканите.

   Отговаря за десет държави в региона - България, Румъния, Хърватия, Словения, Сърбия, Черна гора, Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Косово. Член на изпълнителния борд на Dentsu Aegis Network  за Северна, Централна и Източна Европа. Присъединява се към Dentsu Aegis Network през 2012 г. като управляващ директор на Carat България. През 2015 г. е промотирана за главен изпълнителен директор на Dentsu Aegis Network България, а през 2017 г. прибавя към отговорностите си и управлението на компанията в още девет балкански държави.

Радослав Николов е изпълнителен директор на SAP Labs България,

    Работи в компанията от 16 години. Освен изпълнителен директор на стратегическия развоен център в София е и старши вицепрезидент. В компанията над 930 софтуерни професионалисти работят в областта на софтуерната разработка и по последните SAP in-memory и облачни технологии. Завършил е математика във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е геометрия и информационни и комуникационни технологии, а след това е завършил и програма по лидерство във водещия университет по бизнес администрация – INSEAD.

 

Светла Несторова, главен изпълнителен директор, председател на управителния съвет на ЗЕАД „БУЛСТРАД ЖИВОТ ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП“.

 

Започва професионалния си път в застраховането през 2002 г. Към екипа на ЗЕАД „БУЛСТРАД ЖИВОТ ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП“ ЕАД се присъединява през 2004 г. като директор „Маркетинг и продажби“. През 2005 г. е избрана за член на управителния съвет, a през 2006 г. - за изпълнителен директор и председател на управителния съвет на дружеството. От 2016 г. е главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на ЗЕАД „БУЛСТРАД ЖИВОТ ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП” ЕАД. Член е и на управителния съвет на ЗАД „ БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП” АД. През 2011 г. е избрана за член на управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи и председател на Комисията по животозастраховане към асоциацията. В периода 2015 – юни 2019 г. е председател на управителния съвет на асоциацията, а след изтичането на втория й мандат е избрана за член на управителния съвет. Член е на управителния съвет на фондация „Проф. д-р Велеслав Гаврийски” и на Стратегическия комитет на Insurance Europe.

 

Христо Христов е основател, изпълнителен директор и мажоритарен собственик на „Дискордиа“ АД.

   Магистър по икономика от Икономическия университет във Варна. Основава компанията през 1992 г. с предмет на дейност международен транспорт и логистика. По-късно под марката Discordia създава компании в Румъния и Украйна. В началото бизнесът е обвързан единствено с автомобилен транспорт и спедиция. По-късно изгражда и развива дивизии за железопътен, морски, въздушен и мултимодален транспорт. През 2013 г. разработва и стартира нов бизнес модел за управление и превоз на товари в Европейския съюз. Автор на книга-учебник, която се използва в някои от най-елитните учебни заведения. Бил е член на управителния съвет на КРИБ.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама