Днес е : Петък, 16 Април 2021

Пенчо Милков: Училищата трябва да преминат на едносменен режим на обучение

Публикация 04 Oct, 2019 / akcent.bg

Кандидатът за кмет се срещна с представители на образованието в Русе

    В училищата системата на обучение да бъде едносменна, да има пълен контрол относно храните, сградите и дворовете да се охраняват с видеонаблюдение и да бъде подсигурено медицинско обслужване в детските градини и училищата. Това изведе като основни ангажименти на общинското управление кандидатът за кмет от местна коалиция "БСП за България" Пенчо Милков, който се срещна с директори, учители и представители на социалните партньори в дискусия по проблемите на началното и средното образование в Русе. Заедно с него в разговорът участва и депутатът от "БСП за България" Ирена Анастасова, член на ресорната парламентарна комисия.
 
   Според Пенчо Милков съществуващия двусменен режим в училищата създава затруднения на родителите, които трябва още на обяд да прибират децата си. Затова, ако поеме кметския пост ще се опита с всички сили да започне подготовка за преминаване на едносменно целодневно обучение. От своя страна депутатът Ирена Анастасова заяви, че ако общината иска децата да се чувстват добре при целодневна организация трябва да създаде условия за това - да се подготвят кабинети за занимания по интереси, да се обнови спортната база. "Когато искаме децата да бъдат в училище по десет часа, аз съм категорична, че те не могат да направят това по сегашния модел", сподели тя. И допълни, че общината може да помогне с подготовка на базата и с намиране на нови решения, които да бъдат интересни за децата и полезни за тяхното задържане в училище. "Това ще превърне Русе в иновативна община", допълни Анастасова.
 
   Друг важен ангажимент на общината според Пенчо Милков, е да подсигури охрана в учебните заведения. Към момента училищните дворове не се охраняват извън учебно време, което дава възможност за свободен достъп от най-различни хора. Нужно е в тях да се въведе видеонаблюдение и да се ограничи достъпа до не повече от два входа, които да бъдат добре осветени. Ирена Анастасова допълни, че би било добре през деня охраната да е изнесена до портала, защото така ще регулира не само достъпа до сградата, но и до двора на училището.
 
   Здравословното хранене в детските градини и училищата ще бъде основен приоритет в управлението на Милков. "Важно е да има пълен контрол относно храните, които отговарят на изискването за здраве на децата", сподели той. "Няма как фирма да продава в училищата храни, които са вредни за децата, въпреки, че има наредба."
 
   Пенчо Милков сподели пред присъстващите, че образованието е тема, която лично го вълнува, тъй като освен политик е  и баща на три деца, две от които са ученици и отбеляза, че като родител той винаги се е опитвал да бъде близо до проблемите и важните теми на българското образование. Кандидатът за кмет не скри вълнението си от факта, че се изправя пред толкова много учители - нещо, което е правил преди повече от 20 години, но изрази тревогата си, че за последните 7 години близо 450 семейства са напуснали Русе и са отвели децата си от града.
 
   Пред аудиторията Милков изтъкна, че кметът трябва да бъде личност, която да изведе Русе на стратегическо ниво. "Защото, подчерта той, независимо дали го осъзнаваме или не Русе е северната столица на България." "А за да бъде успешен кметът трябва да събере около себе си хора, които го превъзхождат в своите сфери на дейност, да умее да слуша и да чува и аз съм готов да го направя", сподели кандидат кметът.
 
   Директорът на ОУ "Алеко Константинов" в Русе и кандидат за общински съветник Енчо Енчев коментира необходимостта от изготвяне на общинска стратегия в образованието. Той очерта основните въпроси, които да залегнат в нея: състоянието на училищната мрежа, профили и специалности в средните училища, материално-техническата база, иновативните дейности, план-приемът, целодневното и едносменно обучение, децата със специални потребности и здравословния начин на живот.
 
   Срещата продължи с разговор между присъстващите директори и педагози, които също споделиха своите виждания за проблемите и важните въпроси в обарзованието.
 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама