Днес е : Петък, 25 Септември 2020

Два от петте най-големи фалита през 2018 г. са свързани с КТБ

Публикация 02 Oct, 2019 / akcent.bg

Страната ни е на второ място по ръст на несъстоятелността в Централна и Източна Европа

   Две от петте най-големи компании, които са  фалирали през изминалата 2018 година са по един или друг начин свързани с банкрутиралата Корпоративна търговска банка. Това сочат данните на ново изследване за несъстоятелността на предприятията в Централна и Източна Европа, публикувано от специализираната фирма за кредитно застраховане "Кофас".

   Освен това, оказва се, България е на непрестижното второ място по ръст на компаниите, обявили несъстоятелност за изминалите 12 месеца, веднага след Хърватия. Въпреки това е важно да се отбележи, че броят на тези случаи в номинална стойност е доста по-малък от средното за региона, което вероятно се дължи и на по-малкия общ брой на големите предприятия.

   Резултатите от проучването идват само ден след като министърът на икономиката Емил Караниколов коментира в интервю за в. "24 часа", че през последната година няма нито един фалирал завод в страната.

  Ето кои са и петте най-големите фалита в България през последната година:

   "ТЦ-ИМЕ"

Най-големият банкрут за 2018 година е на "Технологичен център - Институт по микроелектроника" (ТЦ-ИМЕ). Компанията беше част от империята на банкера Цветан Василев преди КТБ да фалира. Чрез нея са финансирани повечето медийни проекти на бизнесмена, подпомагани са футболни отбори и са купувани стотици недвижими имоти. След влизането на синдиците в банката става ясно, че задълженията на компанията към фалиралият кредитор достигат почти 90 млн. евро. Следва дълъг процес на процедурата по несъстоятелност и през 2018 година "ТЦ-ИМЕ" окончателно приключва съществуването си.

      "Литекст Моторс"

  Компанията на Гриша Ганчев започна да произвежда китайските автомобили "Грейт Уол" през 2012 година, а 6 години по-късно се преврърна във втория най-голям корпоративен фалит в страната. След като бяха направени няколко опита за преструктуриране на компанията и отделяне на дистрибуторската мрежа от производствения процес, през 2018 година фирмата е банкрутирала окончателно. 

      "Рема Трейд" ЕООД

   Второто дружество, което гравитираше около кръга от фирми на Цветан Василев. Чрез него банкера управляваше стъкларския завод "Рубин". Преди дни основният свидетел по делото срещу Василев - неговата бивша дясна ръка Бисер Лазов, каза пред съда, че дружеството е било собственост на някой Васил Дойчев, който е бил използван за финансиране на странични стопански проекти. "Рема Тред" ЕООД е и мажоритарен собственик на "Корси маунтин ризорт" - фирмата, която изкупува собствеността на "Петрол" АД.

      "Киров" АД

   Очакваният фалит на един от най-големите вносители и търговци със стоителна и минна техника се е случи отново през изминалата година. Точни данни за причините за фалита не са известни, но се смята, че след като собственикът Киро Киров беше отвлечен от т.нар. групировка "Наглите" и изплатения огромен подкуп, фирмата е влязла в дългова спирала, от която не е могла да се измъкне. 

      "А.П.П. Зоохранинвест" ЕООД

Компания, която се занимаваше основно със производство на земеделски и животински продукти. Собственик на фирмата е украинския бизнесмен Валерий Струнин. Проблемите идват, когато производителя не успява да обслужва навреме кредит към една от големите банки в страната.

         България остава със стабилен растеж

   "Кофас" очаква страната ни да продължи да генерира стабилен растеж от 3,4% на година. Компанията взима предвид исторически ниските нива на безработица (4,2% според последните данните на НСИ) и увеличението на минималната работна заплата.

   Резултатите от проучването показват, че е твърде вероятно високият брой на фалирали компании да продължи да расте, заради повишените разходи за труд, рискът в някои сектори като строителството, както и заради недостатъчното добре обучени кадри. 

Коментари

Петър  
18:57:16 / 2019-10-04

Цветан Василев определено се утвърди като царя на измамите за дълго време напред.

Явор  
22:42:20 / 2019-10-03

КТБ си беше измамата на века. Надали скоро някой ще успее да измами толкова хора и да отмъкне толкова пари като Цецо Василев.

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама