Днес е : Неделя, 17 Януари 2021

Безплатен безжичен интернет вече и в Парка на младежта около Вазата

Публикация 18 Sep, 2019 / akcent.bg

  Вече функционира третата инсталирана точка за безплатен и безжичен достъп до интернет в рамките на инициативата WiFi4EU,която обхваща района около Вазата в Парка на младежта.

       Първата точка за безплатен интернет беше инсталирана през месец май и е с обхват от Алеята на Операта, площад „Свобода“ и стига до Съдебната палата. Миналия месец започна да функционира и безплатната мрежа на пл. „Батенберг“. Мрежата е изградена от „Нетуоркс България“ ЕООД, като се предвижда безплатната за гражданите услуга да се предлага и на крайбрежната алея.

       За периода 2018-2020 г. бюджетът на схемата WiFi4EU е 120 млн. евро за целия Европейски съюз. Чрез нея се  подпомага инсталирането на съвременно Wi-Fi оборудване на оживени обществени места. В рамките на първата покана за кандидатстване около 2 800 общини от цяла Европа спечелиха ваучери, от които 113 общини от България.

       Община Русе получи ваучер на стойност 15 000 евро в рамките на инициативата и споразумението за отпускане на безвъзмездни средства бе подписано както от Общината, така и от Европейската комисия чрез Изпълнителна агенция за иновации и мрежи (INEA) в началото на 2019 г.

       Община Русе ще бъде отговорна за финансирането на абонамента за интернет и поддръжката на оборудването, за да се предлага безплатен и висококачествен безжичен достъп до интернет за всички граждани и посетители за период от поне 3 години след инсталирането на мрежата. Скоростта на изтегляне, която Община Русе е осигурила надхвърля в пъти минимално изискуемата от поне 30Mbps съгласно изискванията на ЕК, а мрежата има капацитет за обслужване на поне 50 потребителя едновременно без влошаване на качеството на услугата.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама