Днес е : Неделя, 27 Септември 2020

Съд окончателно реши, че Гебрев е собственик на "Дунарит", Търговският регистър без причини не го регистрира

Публикация 12 Sep, 2019 / akcent.bg

Започналият срещу него натиск /включващ и опит за отравяне/ през 2015 г., продължава и до днес, но с по-рафинирани методи.

  Преди 20 дни съд се е произнесъл с окончателно решение, според което собственик на "Дунарит" е бизнесменът Емилиян Гебрев чрез неговото дружество "Емко", но въпреки изтеклите срокове това все още не е вписано в Търговския регистър, обяви самият Гебрев тази сутрин пред Би Ти Ви. Той заключи, че очевидно има група хора и група фирми (които не назова пряко, а насочи към прокуратурата), които стоят над съда и затова неговите решения не се изпълняват.

   От вече близо 3 години Гебрев се опитва да отстоява собствеността си във военното дружество, което казва, че е придобил през 2016 г. и чрез увеличаване на капитала е гарантирал собствеността си, но тези му опити са съпроводени от обжалвания на всичките му действия от фирмата "Виафот инвестмънт България". През 2016 г. пък имаше опити на държавата да овладее "Дунарит".

   Повод за телевизионната изява на Гебрев днес е споменаването на неговото име в изявление на зам. главния прокурор Иван Гешев преди ден във връзка с разследването на случай за шпионаж, в какъвто той обяви днес, че нито е участвал, нито има логика да участва. Отрече да се е срещал някога с руския олигарх Константин Малофеев, с Леонид Решетников (бивш разузнавач и ръководител до 2017 г. на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) или обвинения в шпионаж в полза на Русия председател на движение "Русофили" Николай Малинов, нито да е бил представян на някого от тях.

   Как да участвам и какъв ми е смисълът да участвам в шпионаж, аз съм един предприемач с едни от най-успешните предприятия в България, обяви той.

   Освен това заяви, че от обявеното сега от прокуратурата по случая за шпионаж са станали известни нови обстоятелства около опита самия той да бъде убит през 2015 г.

          Чия собственост е "Дунарит"

  Според Гебрев военното дружество, ръководено и в момента от назначен от него съвет на директорите и изпълнителен директор, е собственост на неговото "Емко", но това обстоятелство не е вписано в Търговския регистър.

   Обяснява, че започналият срещу него натиск (включващ и опит за отравяне на него, сина му и негов служител - бел. ред.) през 2015 г. продължава и до днес, но с по-рафинирани методи.

   Всички действия на Гебрев по документирането му като собственик на "Дунарит" от 2016 г. са блокирани в годините от съдебни искове от "Виафот инвестмънт България". Това е дъщерно дружество на едноименната офшорна Viafot Limited, за което се разбра, че е било собственост на близкия до Делян Пеевски адвокат Александър Ангелов, а впоследствие е ликвидирана и сега българското дружество няма собственик и самото то вече е в процедура по ликвидация, припомня "Капитал".

  В същото време и държавата в лицето на Държавната консолидационна компания (ДКК) не е обявила публично или пред Гебрев, че си е получила парите, за които е имала претенции към "Дунарит" и заради които наложи запор върху дружеството, обяви бизнесменът. Тогава управляващите използваха ДКК в опита си за овладяване на "Дунарит", като изкупиха именно вземането на Viafot за около 47 млн. лв. (минало през посредник, а после и през КТБ), но русенското дружество изплати този дълг заедно с лихвите и така отпаднаха основанията ДКК да се впише като заложен кредитор и евентуално да пристъпи към изпълнение.

           Не съм шпионин, а бизнесмен

  Изявите на прокуратурата по разследването за шпионаж разкриват нови обстоятелства, свързани с опита за моето убийство, обяви Гебрев, като уточни, че нищо не се е случило по това разследване от последната година, когато той е поискал от главния прокурор прекратеното разследване да бъде възобновено. Посочи, че казаното от зам. главния прокурор Иван Гешев, че през януари и февруари 2015 г. е било договорено редица български дружества, в това число и "Дунарит", по никакъв начин да не попаднат в български ръце, напълно съвпада с времето, когато Гебрев е заявил интерес да купи "Дунарит, а два месеца по-късно срещу него е извършено покушение, което "съвпада с наличието на представители на чужди страни близо до нас".

   Надявам се тези нови факти и обстоятелства да ускорят разследването и да се установи кои са тези фирми, кой стои зад тези фирми, кой иска да бъдат подкрепяни, обяви Гебрев и припомни, че става дума за основани през 2017 г. фирми, които го атакуват, които не съществуват в момента в българския правен мир (точно описание, на което отговаря "Виафот" - бел. ред.).

   В изявлението си пред медиите по разследването за шпионаж зам. главният прокурор Иван Гешев цитира документи, написани от Николай Малинов, които го свързват с бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, Константин Малофеев и Леонид Решетников. С тях Гебрев отрича някога да се е срещал, а за Цветан Василев каза, че са се виждали 3 или 4 пъти, като най-дългият му разговор е продължил 10 минути и е бил по времето, когато двамата са се конкурирали за придобиването на ВМЗ - Сопот. Самият Николай Малинов в телевизионно интервю след освобождаването му под гаранция обяви, че е помагал на Цветан Василев, но после се омерзил от него.

   Гебрев обяви и че е обнадежден от изявлението на премиера Бойко Борисов от сряда, че предприятията от отбранителния списък не трябва да се дават на чужди фирми, и това според него давало надежда, че може би "някой разумен човек" най-накрая ще разреши въпроса.

   В същото време призова да се чуе отново изявление на премиера от 2017 г., че държавата е допуснала груба грешка и че никога такива неща няма да се повтарят, но нищо не се било променило оттогава и натискът над него продължавал чрез различни действия, които му се случват всяка седмица, но вече натискът бил доста по-рафиниран, обясни Гебрев.

   Обяви, че няма никаква информация и за воденето срещу него разследване за пране на пари. Гебрев е разследван от спецпрокуратурата за организирана престъпна група за пране на пари, свързана с източването на КТБ. Направената от прокуратурата връзка е, че навремето "Дунарит" бил купен от кръга около Цветан Василев с изпрани пари, а Гебрев го знаел.

    Но ако това е така, значи държавата е приела тези пари като платени за "Дунарит", посочи бизнесменът.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама